Свет

УКРАЈИНА НА ПРАГУ ОПШТЕГ ГРАЂАНСКОГ РАТА: Москва апелује на САД И ЕУ да уразуме Порошенка!

Москва је забринута да би грађански сукоб могао да избије у целој Украјини након проглашења ратног стања, и позива УН, ОЕБС, Савет Европе и друге међународне организације да обрате пажњу на кршења људских права у тој земљи, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

– Украјинској војсци су додељена ексклузивна овлашћења, укључујући вансудску употребу силе, што представља озбиљну опасност, јер би грађански сукоб могао да прогута целу земљу – рекла је Захарова на конференцији за новинаре, говорећи о проглашењу ратног стања у 10 украјинских региона, преноси Тасс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према њеним речима, закон којим је ратно стање проглашено ради одвраћања „руске агресије“ налаже ограничења основних људских права и слобода, укључујући слободу изражавања, окупљања и кретања.

– Kијевске власти сада могу да заплене шта год желе од људи у тој земљи, од приватне својине до личних докумената – указала је Захарова.

Она је пренела да Москва позива међународне организације да обрате пажњу на кршења људских права у Украјини која произилазе из проглашења ратног стања.

– Развој догађаја у Украјини сматрамо јоше једним алармантним знаком да та земља наставља путем сукобљавања. Позивамо УН, ОЕБС, Савет Европе и друге међународне организације да обрате пажњу на опасност од сценарија заснованих на употреби силе и лошу ситуацију кад је реч о људским правима у Украјини – истакла је Захарова.

Уз то, упозорила је „западне заштитнике Украјине“ да је идеја украјинског председника Петра Порошенка о увођењу ратног стања веома опасна.

– Док очајнички покушава да остане на власти, он увлачи земљу у још једну шему праћену катастрофалним последицама по Украјину, као и по европску безбедност – рекла је портпаролка руског Министарства.

Захарова је закључила да ратно стање „угрожава претежно русофоне регионе, у којима већина људи никада није подржавала садашње власти, како показују анкете“.

Украјинска Врховна Рада је 26. новембра подржала Порошенков предлог о увођењу 30-дневног ратног стања у 10 региона, идентификована као „најподложнија евентуалном руском нападу“, а након инцидента у недељу у Kерчком пролазу где је руска погранична стража запленила три брода украјинске морнарице и ухапсила њихову посаду под оптужбама да су повредили руске границе.

 

Извор: Vostok

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ