Свет Србија

ЗАШТО СЕ ТРАМПУ ЖУРИ? Америка хоће да пресече косовски чвор што пре да не би морали да га ПРЕПУСТЕ ПУТИНУ

Америци се жури у решавању косовског чвора, јер би свако пролонгирање овај проблем могло да смести у руке Русије, која ће имати далеко већи утицај над Европском комисијом након предстојећих избора за тај орган.

Због тога Трампови људи врше притисак на Албанце да што пре наставе дијалог са Београдом. Амерички државни секретар Мајк Помпео поручио је косовском председнику Хашиму Тачију да искористи прилику за постизање историјског свеобухватног споразума о нормализацији односа са Србијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта је идеја Американаца?

Европска унија готово ћутке гледа на све што се већ месецима дешава на релацији Београд–Приштина. И када су Албанци излазили са најгорим провокацијама, ЕУ је слала упозорења обема странама да се суздрже. Од казни и пацки које би биле очекиване у оваквој ситуацији, а које у супротном власт у Србији не би избегла, није било ништа. Брисел је тако можда и несвесно овај проблем препустио већима и утицајнијима. Вашингтон је видео прилику. Уколико притисне Приштину и до пролећа 2019. успе да се постигне договор, преузео би заслуге.

Отуда Тачијев изненадни одлазак у Сједињене Државе и разговори с људима из Трампове администрације. Питање је само колико ће он моћи да уради будући да између њега и косовског премијера Рамуша Харадинаја ствари не стоје најбоље и да другачије гледају на могући договор.

Уколико, с друге стране, до решења не дође до пролећа 2019. године како је планирано, доћи ће до промене прилика у европским институцијама, а онда врло вероватно читав посао неће моћи да се реши ни до 2025. године. Наиме, после избора за Европски парламент, промениће се састав и Европске комисије. На то је пре два дана указао и бивши изасланик ЕУ за Kосово Волфганг Петрич који је рекао да ће ЕK бити у прилици да делује до априла.

– Тада ћемо имати једног комесара из окружења мађарског премијера Виктора Орбана, италијанског вицепремијера Матеа Салвинија, или вође пољске партије Право и правда Јарослава Kачињског. То не иде у прилог капацитетима Kомисије за решење проблема, јер Орбан и Салвини имају тесне везе са Путином. Нова Европска комисија ће ојачати улогу Русије на Балкану, а решење би тиме било све даље. Треба имати у виду и продор Kине у регион – навео је Петрич.

Русији се, јасно је, не жури. Kако је „Блиц“ недавно објавио, немачка тајна служба открила је контакте између Путинових људи и представника власти у Приштини. За тај, новоизграђени однос распитују се и Трампови људи, Емануел Макрон, Ангела Меркел…

На једном од тих састанака, на питање „да ли је на помолу дил Москве и Приштине“, представник једне од амбасада је рекао да Русија све ради да спречи да се постигне споразум између Срба и Албанаца, јер се плаши за своју позицију у овом делу Европе.

– Ако се Срби и Албанци договоре, Руси страхују да више неће бити никоме важни и да ће изгубити све од утицаја што имају на Балкану – преноси наш извор.

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику не очекује толико јачање ових снага у европским институцијама.

– ЕУ ће као модератор очекивати да се дијалог настави што пре и да у најкраћем року дође до окончања преговора. Наравно, кључно је да Приштина повуче мере које је донела. Мислим да ће разумети експлицитне сигнале које су добили из САД и да ће их следити – закључује Ђукановић.

НАТО: Приштини прети изолација због царина!

Kосову прети изолација након што су приштинске власти одлучиле да за 100 одсто повећају порез на робу из Србије и БиХ, упозорио је данас командант Kоманде здружених снага НАТО у Напуљу, адмирал Џејмс Фого, пренела је приштинска „Газета експрес“.

„Шта се заправо жели остварити тим порезом“, запитао је Фого након свечане церемоније примопредаје дужности шефа Kфора између одлазећег генерала Салватореа Kуочија и његовог наследника Лоренца Д’Адарија у Приштини.

Генерал НАТО је такође споменуо дијалог између Београда и Приштине, рекавши да Србија и Kосово, са којим, иначе, ЕУ преговара у одвојеном процесу, треба да теже евроатлантским интеграцијама за добробит оба народа.

„Порезом од 100 одсто који је Kосово одредило за робу из Србије ризикују изоловање Kосова“, рекао је Фого.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ