Србија

Какав је живот јужно од Ибра после подизања такси? Расту цене, страх и узнемиреност народа на КиМ

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да су услови живота у тој општини ионако специфични, сада, са увођењем такси, и додатно отежани

Таксе на робу из Србије од 100 одсто додатно су отежале живот Срба јужно од Ибра, већ су повећале цене, али и – страх. Срби који живе у „енклавама“, окружени „албанским“ селима, уз стални страх за безбедност, увођењем такси осећају додатни психолошки притисак и све више страхују за своју егзистенцију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да су услови живота у тој општини ионако специфични, сада, са увођењем такси, и додатно отежани.

Према његовим речима, сви су очекивали да ће се овај проблем брзо решити, као и да нико није могао да верује да ће међународна заједница допустити ове активности Приштине.

Он истиче да је народ доста узнемирен и додаје да је за сада снабдевеност добра, али да сви размишљају до каквих последица може доћи сутра.

– Без обзира на све то, људи су решили да овде остану и опстану. Овде живе веома храбри људи, који желе да остану на својим вековним огњиштима. На нама је да се боримо мирно и достојанствено, јер право на слободу нам не може нико одузети – каже Поповић за Тањуг.

– Имамо резерве од раније, магацини су били доста добро снабдевени. За сада нема неких превеликих померања што се тиче цена, али то не знамо докле ће да потраје и већ у наредном периоду може доћи до поскупљења одређених намирница. Ми смо у контакту са трговцима, они су доста забринути и сви очекујемо да ће ово лудило што пре стати – наводи Поповић и каже да намирница има за пет до шест дана.

Рекао је да је безбедност јужно од реке Ибра за Србе релативна ствар, те да постоје периоди када се људи осећају сасвим безбедно, када живот тече нормалним током, а онда се десе ситуације као ова са таксама, када се све преокрене и креће из почетка.

Доктор опште праксе Дома здравља „Обилић“ Мирко Машић у Прилужју, који са тројицом синова и супругом зиви у тој општини, каже да живот у Прилужју није једноставан, као и да новонастали проблеми стварају додатни психолошки притисак на целокупно становништво.

– Ми смо окружени албанским селима, с тим што у нашем окружењу има још пар села, Преметина, Бабин мост, Граце, мало даље Црквена водица и Јанина вода. Заиста није једноставно живети овде, а сада је отежано и допремање и хране и лекова и заиста смо забринути у сваком смислу“, каже Машић

Наводи да још увек постоје залихе робе у селу, али да се увођење такси осећа на ценама, односно да је скочила цена хлеба и млечних производа, те да махом на рафовима нема српске робе, али се појављују неки албански производи.

Kако је рекао, пре ових такси хлеб је био 30 динара, а сада је 35, 40 динара, а млеко је 130, 140 динара.

Машић каже да су се и раније суочавали са великим проблемима што се тиче допремања лекова, те да се ствари сада додатно компликују, јер већ нестаје завојни материјал, газе, ампулирани лекови који су неопходни за пружање прве помоћи.

– Очекујемо да ће се нешто променити, да ће преовладати разум…Не знам уопште колико ово и Приштини иде у корист, с обзиром да и њихово становништво вероватно трпи због поскупљења. Уздамо се у нашу владу, председника Александра Вучића, све очи су упрте “горе“. Ми смо ту где јесмо и од нас мало зависи – каже доктор из Прилужја.

У Бабином мосту Драган Данчетовић, надзорни техничар у локалној амбуланти, каже да та установа функционише у систему здравственог система Републике Србије, те да у њој примарну здравствену заштиту пружају мештанима Граца, Милошева и Бабиног моста.

Наводи да код њих долазе и Албанци да се лече, те да они у оквиру својих могућности, не одвајају пацијенте по националности и указују примарну здравствену заштиту свима.

– Нажалост, имамо и старе проблеме. Објекат Амбуланте има доста недостатака због дотрајалости, од прокишњавања, до лоших прозора и врата који не дихтују. Kада говоримо о новонасталој ситуацији она додатно погоршава и иначе тешку ситуацију, јер већ имамо проблема са санитетским материјалом и медицинском опремом – каже Данчетовић и објашњава да је било тешко живети овде свих ових година јер у њиховом окружењу нема ни српских кућа до већих центара као што су Грачаница, Митровица.

Небојша Николић, отац троје деце из Лапљег села, који се бави услужном делатношћу дораде семена житарица, навео је да су њихове муштерије и Срби и Албанци, те да су се на самопроизводњу одлучили зато што имају бојазан у погледу квалитета робе на тржишту Kосова и Метохије када је реч од стране Албанаца, јер је то недекларисана роба, за разлику од оне која је из централне Србије.

– Ове таксе су погодиле Србе јужно од Ибра, једнако као и оне северно од реке. Међутим, оне нису само погодиле Србе, већ и Албанце – каже Николић.

Наводи да код њега долазе Албанци који изражавају незадовољство због тих намета и додаје да с обзиром да су они већина на KиМ, више могу и да осете пораст цене хлеба и осталих намирница из централне Србије.

– Незадовољни су, кажу да су то непопуларне мере и да су израз слабости њихове власти из Приштине – каже Николић.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ