Свет

Порошенко: Русија намерава да заузме украјинске градове Бердјанск и Маријупољ

Председник Украјине Петро Порошенко је у интервјуу за немачки „Функе медија груп“ изјавио да Русија наводно намерава да заузме украјинске градове Бердјанск и Маријупољ како би добила копнени коридор из Донбаса на Крим.

Међутим, Порошенко није пружио никакве реалне доказе за своје речи, а као једини доказ за те „планове“ он је оценио инцидент у Керчком мореузу, када је Русија задржала украјинске морнаре који су илегално прешли границу са Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Русија не одустаје од свог плана да прошири своју окупацију Украјине. Москва покушава да добије копнени коридор из окупираног Донбаса на окупирани Крим, заузимањем Маријупоља и Бердјанска“, наводи се у интервјуу украјинског председника који преноси његова прес-служба.

Порошенко је такође нагласио да је потребно повећати војно присуство Немачке и њених савезника на Црном мору као обуздавајућег фактора за Русију.

Он је позвао међународну заједницу да „повећа притисак на Русију“, заустави изградњу гасовода „Северни ток 2“ и размисли о новим санкцијама.

Кијев је више пута тврдио да се Русија наводно меша у послове Украјине и да је страна у сукобу у Донбасу. Министарство спољних послова Русије назвало је те оптужбе „јавним неоснованим инсинуацијама“. Москва је више пута изјављивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да није укључена у догађаје на југоистоку земље, већ да је заинтересована да Украјина превазиђе политичку и економску кризу.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ