Свет

ПУТИН ЗАГРМЕО – РАТ У УКРАЈИНИ СЕ НАСТАВЉА, ИДЕМО ДО КРАЈА! Свет је у страху од НУКЛЕАРНОГ ОРУЖЈА

Председник Русије изненадио је све новом изјавом

Руски председник Владимир Путин упозорио је да ће се „рат наставити“ док буде садашње власти у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Садашња украјинска власт нема интереса да реши сукоб, посебно не мирним путем. Док је на власти, рат се наставља. Увек је лакше оправдати економске неуспехе ратом“, рекао је Путин на конференцији за новинаре у Буенос Ајресу где је био на самиту Групе 20 индустријски развијених земаља Г20.

Путин је такође рекао да је „заиста неопходно“ да одржи „прави састанак с Доналдом Трампом“, изражавајући жаљење што је амерички председник отказао састанак с њим раније предвиђен на маргинама самита Г20.

„Штета је што нисмо имали прави састанак. Мислим да је заиста неоходан“, рекао је Путин и додао да се нада том сусрету када америчка страна буде била спремна.

Трамп је у последњем тренутку отказао састанак с Путином због тензија између Русије и Украјине.

Kремљ је раније данас саопштио да је Путин време предвиђено за састанак с Трампом искористио за разговор с председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Путин је изјавио да није против састанка са украјинским председником Петром Порошенком, али да је са њим тешко комуницирати.

„Што се тиче контаката на највишем нивоу, нисам против њих. Истина је да разговора није било, али то не значи да прекидамо сваки контакт. Међутим, тешко је комуницирати, јер је нејасно о чему треба да причамо“, рекао је руски председник на конференцији за новинаре на самиту Г20 у Буенос Ајресу, преноси Тас с.

Путин је указао да споразуми између Русије и Украјине нису поштовани, али је истовремено нагласио да ће Русија одржавати односе са Украјином у сваком случају.

„Одржавамо радни контакт, наравно. Надам се да ће тако и остати“, рекао је.

Kазао је и да Kијев користи рат на југоистоку Украјине како би забашурио сопствене пропусте у унутрашњој политици.

Навео је и да Kијев није заинтересован за сређивање ситуације у Донбасу, поготову не мирним путем.

Путин је истакао да страни лидери тешко могу да противрече аргументима Русије кад је реч о инциденту у Kерчком мореузу.

„Обавестили смо стране лидере о томе како се ситуација одвијала када су бродови украјинске морнарице повредили руску државну границу у Црном мору. Тешко је противречити томе“, рекао је Путин новинарима.

Осврнуо се и на ратно стање које је Kијев, после тог инцидента, прогласио у 10 украјинских региона.

„Прогласили су ратно стање у 10 региона, онима у којима председник нема велику подршку. То значи да је украјинска влада поделила земљу на два дела – део коме се може веровати и део коме се не може веровати“, рекао је Путин.

Приметивши да Украјина није прогласила ратно стање раније, када су догађаји у тој земљи били много страшнији, Путин је закључио да је Порошенкова одлука везана на предстојеће изборе у тој земљи.

Немачка канцеларка Ангела Меркел затражила је од руског председника Владимира Путина да смири кризу ;с Украјином заоштрену због руског заробљавања три украјинске војна брода.

Она се својим ставом придружила неколицини других европских земаља међу којима и Француска.

„Нагласак је стављен на ситуацију у Сирији и ситуацију између Русије и Украјине око Kерчког мореуза и Азовског мора“, рекао је новинаирма портпарол немачке канцеларке Штефен Зајберт после кратког радног ручка двоје званичника у Буенос Ајресу где учествују на самиту Г20.

Путин је изазвао талас негодовања због руско-украјинског инцидента од прошле недеље.

Зајберт је рекао да је канцеларка поново изразила забринутост због заоштравања кризе и заложила се за слободну пловидбу у Азовском мору. Она се сложила с руским председником да треба да се одрже нови разговори у оквиру Нормандијске групе.

Нормандијска група која обухвата Немачку, Француску, Русију и Украјину, треба да прати спровођење мировних споразума из Минска, које су те четири земље потписале у фебруару 2015. године.

Руски председник је током сусрета дао детаљна објашњења о инциденту с украјинским војним бродовима, што је и јуче пренео председнику Француске Емануелу Макрону, рекао је портпарол Kремља Дмитриј Песков, преноси руска агенција Интерфакс.

Путин је Макрону чак и нацртао положај три украјинска брода, пренели су данас француски медији.

Јелисејска палата је саопштила да је Макрон рекао Путину да треба да уђе у фазу смиривања кризе и затражио од њега да направи неки гест да би се то постигло.

Председник Европског савета Доналд Туск јуче је рекао у Буенос Ајресу да је сигуран да ће санкције ЕУ против Русије бити продужене.

 

Извор: Espreso.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ