Свет

Порошенко се припрема за сукобе: Украјина премешта војску на границу са Русијом

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да ће у оквиру ратног стања бити извршено премештање одреда због „појачавања одбране“ на граници са Русијом и најавио војне вежбе у пограничним областима.

„Биће извршена дислокација одговарајућих јединица за јачање одбране границе и одржане војне вежбе. У областима где је проглашено ратно стање биће одржана обука резервиста“, изјавио је Порошенко.

Врховна рада је у понедељак 26. новембра одобрила указ председника Украјине о увођењу ратног стања у 10 региона земље на 30 дана након што су бродови украјинске ратне морнарице незаконито пресекли границу Русије после чега су задржани у руској луци. Овај режим пружа могућност привременог ограничавања уставних права и слобода грађана, укључујући и право на учешће на изборима и на слободу говора.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је инцидент у Керчком мореузу био провокација напомињући да су се међу члановима посаде на украјинским бродовима налазила двојица припадника Службе безбедности Украјине који су фактички и руководили овом специјалном операцијом.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...