loading...
Свет Србија

ТРИ СТВАРИ које Србија није опростила Француској: Париски медији ИСКРЕНО о Макроновој посети Београду

Прва посета једног француског председника након 2001. године

Јелисејска палата данас је и званично најавила посету председника Емануела Макрона Србији, 5. и 6. децембра, а поједини француски медији пишу о тој тој посети, уз оцену да је њен циљ – оснаживање пријатељства између Париза и Београда.

Тако дневник “20 Минит” наводи да су се односи између две земље погоршали 11. новембра ове године, на церемонији поводом обележавања века од краја Великог рата у Паризу, и то због пропуста у протоколу, те додаје да су се након тога многи Срби “успротивили Макроновој посети Београду”.

Многи Срби су, пише француски дневник, после тог догађаја истакли да је њихова земља имала највише страдалника у односу на број својих становника у Првом светском рату, борећи се пре свега раме уз раме са Французима на Источном фронту.

У тексту се наводи и да је одбијање Француске априла 2017. да Београду изручи Рамуша Харадинаја, кога српско правосуђе кривично гони због ратних злочина из времена сукоба на Kосову 1998-1999, “већ пробудило међу Србима антифранцуска осећања, мада у мањој мери”.

Додаје се да многи Срби нису Француској опростили ни то што је учествовала у западној ваздушној кампањи 1999. чији је циљ био окончање сукоба на Kосову и приморавање српских власти да повуку трупе из своје јужне покрајине.

– Та операција на челу са НАТО остаје дубоко понижење за многе Србе. Ово захлађење у односима праћено је и слабљењем економских веза – оцењује лист.

Лист истовремено указује да је реч о првој посети једног шефа француске државе откако је Србију посетио Жак Ширак, 2001. године, неколико месеци након пада Слободана Милошевића.

Наводи и да је у Србији присутно стотинак француских предузећа која запошљавају око 10. 000 људи, али да је Француска тек на 10. месту извозника у Србију и да је међу првих 10 увозника, те да је “за разлику од Немачке или Италије, Француска трговински партнер од мањег значаја”.

Лист “Kроа” (Ла Цроиx) такође најављује Макронову посету Србији, убрајајући је међу три кључна међународна сусрета француског председника у овој седмици, поред преговора о Јемену и расправи о Брегзиту у британском парламенту.

Овај лист наводи да француски председник долази у Београд да обележи стогодишњицу окончања Првог светског рата “код свог савезника из тог периода, чији је председник оценио да је било лоше третиран у Паризу на церемонији 11. новембра”.

Лист наводи и да је Вучич обећао “грандиозан дочек Емануелу Макрону како би му показао какво је српско гостопримство и како Срби виде пријатељство”.

 

Извор: Tanjug

Loading...
loading...