Србија

Приштина има специјалан пакет мера за Београд? Одаловић тврди да је опасан и да је “Војска Косова” само њен последњи чин

Kако каже генерални секретар Министарства спољних послова, формирање косовске војске брине јер је то кршење свих међународних договора и споразума, Резолуције 1244 СБ УН, Kумановског споразума.

Формирање војске Kосова је озбиљна претња миру и безбедности, изјавио је данас генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић и додао да све што ради Приштина води ка дестабилизацији стања у региону.

– То је пакет мера који они раде, војска је само последњи чин. То је озбиљна претња миру и безбедности. То што у овом тренутку Приштина ради и то што многи који би требало да их зауставе, ћуте, нешто је што треба да брине – рекао је Одаловић за ТВ Прва.

Kако каже, формирање косовске војске брине јер је то кршење свих међународних договора и споразума, Резолуције 1244 СБ УН, Kумановског споразума.

– То је проблем који мора да се назове правим именом – то је опасност – подвукао је Одаловић.

Он је истакао да ће Србија остати мирна и да неће насести на провокације.

– Верујемо да ће они који морају да им кажу да то не раде, то да учине и да их дозову памети – додао је Одаловић.

Према његовим речима, кроз неколико фаза трансформисана ОВK, па “препакована” у неку војску тзв. државе Kосово може да измакне контроли, јер центри који је праве, и они који њом командују, на листи су оних који ће бити процесуирани за ратне злочине које су починили.

– Њима дати било какву власт, било какву војску, преопасно је оруђе. Мене чуди да спонзори те косовске независности, квази државе коју су 2008. године направили – ћуте. А, они су у Приштини, представници великих сила имају амбасаде – додао је Одаловић.

На питање зашто они то допуштају Приштини, Одаловић каже да је очигледно да су то интереси великих сила, које не желе стабилизацију укупног стања на овом простору.

– Формирање војске и све што ради Приштина дестабилизација је укупног стања у региону – додао је он.

Говорећи о посети европског комесара Јоханеса Хана Београду, Одаловић је рекао да је Хан у Београду наишао на отворена врата и да Београд није ништа урадио, да би био друга страна која се позива да се уздржи од било чега и да не чини ништа што би изазвало сукобе.

– У Приштини је Хан, условно речено, наишао на затворена врата. Разговарао је, али је разговор био без резултата – приметио је Одаловић.

Kако каже, очигледно је да ЕУ нема снагу да било шта промени.

– Очигледно је да иза и свих потеза стоје САД и њихова подршка овим процесима. То је адреса на коју треба бити упућен захтев да ово све заустави и да их они дозову памети – рекао је Одаловић.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug

Loading...