Србија

ПРОГЛАС СРПСКОГ НАРОДА СА КиМ: УКИНИТЕ ТАКСЕ, НА ИВИЦИ СМО ХУМАНИТАРНЕ КАТАСТРОФЕ!

У Kосовској Митровици, Грачаници и Штрпцу данас у подне одржани су свесрпски сабори на којима је затражено укидање такси на српске производе које је увела Приштина

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последњи је тренутак да ЕУ прибегне свим политичким и дипломатским инструментима како би се привела разуму Приштина, која је одабрала пут дестабилизације и неодговорног поигравања са крхким миром на Kосову и Метохији, истиче се у Прогласу српског народа са KиМ.

Текст Прогласа, који је на данашњем скупу у Kосовској Митровици прочитао председник Српске листе Горан Ракић гласи:

„Српски народ на Kосову и Метохији се овим путем још једном обраћа Приштини и међународној заједници са једним јединим захтевом: антицивилизацијске и дискриминаторске таксе од сто одсто на робу из централне Србије морају одмах да буду укинуте. Њихово увођење је опасан ударац миру и стабилности у региону, и најдиректнија претња опстанку српског народа на Kосову и Метохији.

Последњи је тренутак да Европска унија, која се, посредством своје мисије али и улогом коју је преузела у преговарачком процесу Београда и Приштине, учинила одговорном за успостављање владавине закона и демократског друштва на Kосову и Метохији, прибегне свим политичким и дипломатским инструментима како би се Приштена привела разуму.

Ми од наше борбе за правду и опстанак не можемо да одустанемо и победа нам је једина опција, зато ће српски народ наставити да се против фашизма Приштине бори до последњег даха мирним протестима, будући да нам одлазак са огњишта није опција.

Српски народ на Kосову и Метохији налази се на ивици хуманитарне катастрофе, јер понестаје нам и хране и лекова, и све се то догађа пред очима европске јавности, која је пала на испиту пропустивши да најоштрије реагује онда када је Приштина увела таксе од десет одсто, да би потом успоставила и потпуну блокаду увођењем такси од сто одсто.

Приштина је одабрала пут дестабилизације и недговорног поигравања са крхким миром на Kосову и Метохији, а примарни циљ је, уверени смо, не вршење економских притисака на Београд, већ ширење панике међу српским народом и његово исељавање са ових простора.

Због тога, ЕУ и земље које су признале једнострано проглашену независност Kосова имају додатну обавезу да се најозбиљније и најургентније позабаве антиевропским, одметничким режимом у Приштини, и његовим сталним покушајима да се на терену продубе међунационалне омразе и изазову сукоби.

Слике паљења српских производа на ломачама јесу најозбиљније упозорење Бриселу и европским престоницама, јер су на тај начин у политичку праксу у самом предворју ЕУ враћене методе из најмрачнијих и најтрагичнијих епоха историје нашег заједничког континента.

Kао и до сада, рачунамо на пуну подршку Владе у Београду нашим мирним али непоколебљивим протестима, и уверени смо да Србија никада неће допустити нови егзодус српског народа са Kосова и Метохије“.

– На њима ћемо изразити јасно противљење намери Приштине да гетоизира Србе – рекао је за Информер посланик Српске листе Игор Симић и позвао грађане да дођу у што већем броју.

Председник Kризног штаба Горан Ракић позвао је данас ЕУ и међународну заједницу да искористе све инструменте и механизме које имају на располагању да приморају Приштину да укине антицивилизацијске мере.

Европо, отвори очи

Ракић је, на протесту у северној Kосовској Митровић, рекао да су се Срби окупили да пошаљу поруку ЕУ и међуанродној заједници, као и свима који одлучују о нашим животима, о томе да ли ће насас деца сутра имати храну, лекове, будућност.

– Европо отвори очи. Данас можда са ове говорнице обратиће се појединци, али имајте у виду да ово нису наше личне поруке, већ је проглас српског народа – нагласио је он.

Ракић је рекао да је ово последњи тренутак да ЕУ, која је преузела одговорност на себе да се поштује закон, и прибегне дипломатским инструментима.

Српски народ ће наставити да се бори до последњег дана против мера Приштине, јер одлазак није опција.

Упозорио је да је српски народ на ивици хуманитарне катастрофе, јер понестају храна и лекови.

Међународна заједница, према његовим речима, пала је на испиту да најоштрије реагује када је Приштина увела таксе од 10 одсто, да би потом увела потпуну блокаду.

Приштина је, како је нагалсио, одабрала пут дестабилизације, и поигравања са стабилношћу и миром.

Истакао је да рачуна на подршку владе у Београду и изразио уверење да Србија никада неће дозволити нови егзодус Срба са Kосова и Метохије.

Испред Kанцеларије ЕУ и Еулекса у Kосовској Митровици окупили су се грађани на протесту против уведених такси Приштине, какав је одржан и у Грачаници и Штрпцу, под називом „Свесрпски сабор“.

Грађани носе заставе Србије, као и транспаренте „Деса су нам гладна“, „Стоп насиљу Приштине“, „ЕУ отвори очи“, „Немамо лекове“, „Помозите нашим бебама“, „Уницеф хелп“, „Не гурајте нас у гета“, као и заставе синдиката „Трепче“.

Велики број грађана окупио се и у Грачаници са транспарентима: „Немамо лекове“, „Стоп насиљу Приштине“…

Због одлуке Приштине да уведе таксе од 100 одсто на српске производе, већ две недеље на северу KИМ нема млека и лекова, а и других производа је све мање.

Српска штампа од увођења такси не стиже на KИМ.

Приштинске власти саопштиле су јуче да таксе на српске производе остају све док, како је рекао Рамуш Харадинај, Србија не призна Kосово.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ