Свет Србија

Шиптари у паници! УКИНУТИ ПРИЗНАЊЕ КОСОВА: Група Италијана прикупља потписе

Група италијанских интелектуалаца ускоро започиње прикупљање потписа за институционално покретање расправе о признавању независности Косова ове земље.

Идеја је потекла од новооснованог Комитета чији су оснивачи почасни конзули Републике Србије, универзитетски професори, књижевници и новинари из Италије. План је да се петиција потписује у свим деловима Италије, а затим, позивајући се на члан 50 италијанског Устава, достави Доњем дому парламента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У групи Италијана који траже повлачење признања независности Косова су Лорета Бађо, почасни конзул Србије – регија Венето, Леандро Кјарели, почасни конзул – регија Тоскана, професор Стефано Пилото, са Универзитета у Трсту, Стефано Верноле, новинар из Модене, Марилина Века, писац и новинар из Рима, Федерико Роберти, блогер „bdžebdžeunclesam“, Андреа Тури, есејиста и професор Алесандро ди Мео са Универзитета у Риму.

С обзиром на нове тензије на Балкану, на само на Косову, већ и у Македонији, Босни, Грчкој, Албанији, Црној Гори и Србији и на италијанске стратешке геополитичке интересе за стабилност читаве регије, потписници траже покретање парламентарне дебате о могућности италијанског повлачења признања Косова као независне државе и за јачање активизма италијанских војних, политичких и културних институција у циљу одбране права мањина и културних добара на Косову и Метохији.

Такође траже да се посланичке групе формално изјасне по питању италијанског признања независности Косова, а да се садашња влада, у дијалогу са Владом Републике Србије, информише о актуелној ситуацији на Космету.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Извор: Vesti-online

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ