Србија

БРНАБИЋ ОДГОВОРИЛА СТРАНИМ МЕДИЈИМА: Наш фокус су образовање и школе, не пушке и војска! НИКАДА НИСАМ ПОЗИВАЛА НА РАТ!

Наш фокус су образовање и школе, а не оружје и војска, поручила је данас председница владе Ана Брнабић и истакла да ни јуче, ни никада раније није позивала на рат, како су то интерпретирали поједини страни медији, већ на мир и стабилност

Брнабић је новинарима у Београду рекла да јој је веома жао због начина на који су поједини светски медији интерпретирали њену јучерашњу изјаву, јер је „испало“ да Србија прети нечим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Они су у мом говору у коме сам десет пута позвала на мир и разум извукли пола моје реченице. Испало је да Србија прети нечим, жао ми је због тога, али то је дубоко укорењена перцепција о нама против које морамо да се боримо – рекла је Брнабић.

Она је додала да још нигде у страним медијама није прочитала ништа о 15 дана колико Срби на KиМ немају штампу на сопственом језику, а говоримо о Европи у 21. веку.

Kако каже, нико не пише ни о томе да ли ће Срби на KиМ дочекати Божић не знајући да ли ће имати грејање или лекове, те да Ројтерс ни АП нису пренели да ли Срби на KиМ имају основна људска права.

– Апелујем сада да се информишу људи у иностранству о томе што је основна цивилизацијска норма, без обзира да ли више волите Београд или Приштину, Србе или Албанце, и још једном апелујем на мир и разум – рекла је Брнабић.

Она је навела да зели да прича о школама и младима који треба да остану у региону и да имају перспективу јер без тога, како каже, нема будућности за све нас.

– Не пушке и војска, већ образовање и школа, сутра ће стићи 2020. година, да ли ико заиста жели да ратује и да ли ништа нисмо научили из прошлости – навела је она.

Додала је и да је послала поруку генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу у којој му је захвалила на директној и недвосмисленој изјави у којој позива на мир и разум.

Kако каже, његова порука није важна само за Србију и Србе већ и за Албанце и Приштину и цео регион.

– Неизмерно му хвала на томе, то је неопходно за регион, како бисмо се вратили на пут дијлога – рекла је Брнабић.

Упитана која је корист од тога што обе стране „звецкају оружјем“ и шта је компромисно решење за Србију, Брнабић је рекла да се не слаже да обе стране звецкају оружјем и да је једини интерес Србије мир и стабилност, компромис и разум.

– Мене плаши када Приштина каже да је не занима шта каже НАТО, Бриселски споразум ни ЊИХОВ устав, већ да иде на војску. Чему то, када постоји њихова полиција, Kфор, НАТО – упитала је она и истакла да се нада да Србија никада, ни сада ни у будућности, неће морати да употреби своју војску.

– Доста је било тога, хајде да ратујемо са иновацијама, са науком. Али шта ако неко жели да изврши етничко чишћење, шта би рекао било који премијер у Европи – поручила је Брнабић.

 

Извор: Tanjug/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ