Свет Србија

АКО РАЗМИШЉАТЕ О ОДЛАСКУ У НЕМАЧКУ, ОВО ПАЖЉИВО ПРОЧИТАЈТЕ: Ево како третирају стране раднике и у којим секторима је најгоре!

Послодавци у Немачкој редовно искоришћавају странце, које мање плаћају, запошљавају без уговора о раду и присиљавају да раде прековремено, а да им прековремени рад не плаћају, упозорио је у среду немачки Институт за људска права.

Ти странци су жртве су „немилог искоришћавања“ на послу, наводи тај независни институт у годишњем извештају поднетом у немачком парламенту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Послодавци се не либе да исплаћују странцима, међу којима су Сиријци и Ирачани пристигли 2015. али и Румуни, Бугари и Латиноамериканци, много мању плату од минималне која је тренутно 8,84 евра бруто по сату. Неки страни радници морају да раде и прековремено, што им није плаћено, или их послодавци смештају у неприкладне услове, истиче институт који је разговарао с више десетина страних радника.

Такве ситуације су честе, истиче се, у сектору грађевине, у фабрикама за прераду меса, али и у здравству, пружању услуга чишћења и у угоститељству

У извештају се упозорава и на то да странци често раде без уговора о раду и не добијају платну листу, што им отежава евентуално подизање тужбе на суду.

Њихови послодавци не уплаћују им ни доприносе.

„Заправо, ти људи немају готово никакву могућност да се обрате суду у вези са захтевима за плату“, изразила је жаљење директорка института Бета Рудолф на представљању извештаја.

Немачка је 2015. примила око милион миграната, углавном из Ирака и из Сирије. Та одлука Ангеле Меркел била је на мети критике, али су је послодавци подржавали.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/ Vecernji.hr

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ