Регион

Хрватска планира да изгради прихватни центар за мигранте: Грађани у страху, кажу да их нико ништа није питао

Хрватски МУП наводи да ће Прихватилиште бити намењено малом броју тражилаца азила

Влада Хрватске планира да у месту Мала Горица, недалеко од Петриње изгради прихватилиште за тражиоце азила, пише Јутарњи лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист наводи да је у мају ове године Самостални сектор МУП-а за шенгенску координацију и фондове ЕУ донео одлуку о додели финансијских средстава за изградњу Прихватилишта за тражоце азила у Малој Горици у оквиру Фонда за азил, миграцију и интеграцију.

Kако се наводи, становници Петриње и насеља Мала Горица још не знају ништа о томе, осим што су до њих стигле гласине о доласку миграната.

– Нас нико ништа није питао. Нећу рећи да се бојим, али није нам свеједно. Посебно када чујем да ће у насељу бити места за више од 1.500 људи. Kо зна ко ће нам ускоро бити суседи. Биће их више него нас у селу – рекао је један од мештана.

Петрињски градоначелник Даринко Думбовић тврди да није био ни укључен у доношење те одлуке нити је информисан о томе.

Некадашње избегличко насеље у Малој Горици годинама је већ празно – монтажни објекти су уништени, опљачкани, неупотребљиви за становање, а Јутарњи пише да Влада ту планира да изгради контејнерско насеље.

Kако пише у одлуци о додели средстава за изградњу прихватилишта у Малој Горици, сврха пројекта је осигурање додатних капацитета ради унапредења услова смештаја и пружања услуга прихвата тражиоцима међународне заштите.

Хрватски МУП наводи да ће Прихватилиште бити намењено малом броју тражилаца азила.

– Министарство ће с локалном заједницом, удружењима цивилног друштва и грађанима детаљно и правовремено комуницирати све информације везане уз оснивање Прихватилишта за тражиоце азила у Малој Горици – наводи се у саопштењу хрватског МУП-а.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ