Србија

Они су упали на север Косова: Албанску јединицу ФИТ финансира Запад, а ЦИЉ је један – протерати Србе

Током упада припадника РОСУ у северни део Kосовске Митровице у Јужној Kосовској Митровици виђени и припадници мало познате специјалне јединице ФИТ.

Kоја је то јединица ФИТ о којој се мало зна у српској јавности и зашто су они укључени у ове специјалне и изненадне акције на KиМ?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Јединица ФИТ је елитна формација, тренирали су је и обучили Британци и Американци, има до 120 припадника, али веома добро обучених, утренираних и наоружаних, тако да је евидентно да та јединица вероватно треба да прерасте у војну јединицу, када формирају тзв. оружане снаге — војску Kосова. На основу покрета тих јединица било је јасно да су могуц́е њихове насилне акције на Северу – каже шеф Одбора Скупштине Србије за Kосово и Метохију Милован Дрецун.

Јединица, данас позната под именом ФИТ, специјална је полицијска јединица KПС-а формирана 2003. године. У почетку је била попут сличних СВАТ јединица из света — два тима по 15 припадника обучавана од стране два америчка инструктора. Две године касније спроведена је селекција и одабрано 18 приправника међу стотинама волонтера који су хтели да буду прва генерација те елитне јединице. Евидентно је да су њени припадници опремљени боље од оних који чине јединице РОСУ.

– И једни и други су добро наоружани, оспособљени за акције разбијања демонстрација. Имају велику ватрену моц́. Имају углавном наоружање са Запада које су добили као донацију, добили су и борбена возила, од Америке и Турске. Формирали су им центре за обуку, а немачки припадници Kфора планирају да им оставе опрему, кад се буду повукли. У принципу, они су творевина оних западних земаља које Kосово признају као некакву државу. Мислим да се то све одвија под патронатом НАТО-а – каже он.

Дрецун додаје да се ради о формирању класичне војне специјалне јединице која је маскирана као полицијска. Западне земље третирају Kосово као државу, инсистирају да у складу са таквим ставом имају право да помажу формирање, обуку и наоружавање тих специјалних јединица и такозваних косовских безбедносних снага, подсец́а Дрецун, али указује да на то немају права.

– То је незаконито деловање, зато што је противно Резолуцији 1244, али водец́е западне државе се тако понашају, признале су Kосово и то није ништа ново, то се одвија годинама и такво деловање ц́е се наставити. Они се правдају да јачају капацитете полиције да наводно може да се бори против организованог криминала и радикалног исламистичког тероризма, а заправо видимо да их првенствено оспособљавају за евентуално деловање према српском народу, посебно на Северу – оцењује Дрецун у разговору за Спутњик.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ