Свет

УКРАЈИНА ПРЕТИ РУСИЈИ РАТОМ: Ускоро шаљемо војне бродове у Керчки мореуз, ЗАУСТАВИЋЕМО ОКУПАЦИЈУ АЗОВСКОГ МОРА

Министарство одбране Украјине упозорава Москву да ће ускоро послати војне бродове кроз Kерчки мореуз где је Русија запленила три украјинска брода пре две седмице.

Украјински министар одбране Степан Полторак рекао је новинарима да његова земља намерава да пошаље војне бродове кроз Kерчки мореуз, наводећи да ће у супротном Русија у потпуности окупирати Азовско море.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјина има луке и у Црном и у Азовском мору, који су повезани Kерчким мореузом, пренео је АП.

Више од 140 бродова се налази данас на обе стране мореуза због прекомерних провера и одлагања с руске стране, саопштила је Украјинска погранична служба, оптужујући Русију да ствара уско грло за украјинске бродове и спречава их да прођу.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је раније данас да ће Москва бити спремна да разговара о судбини посаде украјинских војних бродова које је запленила, тек након што њихово суђење буде завршено.

Међутим, датум почетка њиховог суђења још није утврђен.

САД и Европска унија позвале су Русију да ослободи 24 украјинска војника које је Русија ухапсила 25. новембра у Kерчком мореузу оптужујући их да су незаконито ушли у руске територијалне воде упркос упозорењима да то не чине.

Ројтерс подсећа да Украјина то пориче.

 

Извор Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ