Свет

Запад у паници! Разара за пет секунди: Русија има „пеницилин“ за америчку артиљерију

Руска војска добија нове системе за артиљеријско обавештавање 1Б75 „Пеницилин“. Реч је о комплексима који омогућавају да се за само пет секунди одреде координате ватреног положаја непријатељске артиљерије у опсегу од 25 километара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тестирања система „Пеницилин“ успешно су завршена и очекује се да прва два примерка буду испоручена руској војсци 2020. године.

Према најавама, Русија би већ идуће године требало да започне серијску производњу артиљеријско-обавештајног система „Пеницилин“, који је у стању да у изузетно кратком временском периоду лоцира све противничке артиљеријске системе.

Звучно-термички систем „Пеницилин“ намењен је за откривање ватрених положаја артиљеријског оруђа, минобацача, вишецевних бацача ракета и лансирних положаја противваздушних и тактичких ракета, уз истовремено кориговање паљбе сопствене артиљерије.

Војни експерти наводе да је кључна карактеристика нових система могућност да муњевито реагују на непријатељску артиљеријску ватру и униште противника и пре него што промени свој положај. Због тога амерички медији оцењују да би „Пеницилин“ могао да постане нови „метод уништавања америчке тешке артиљерије“.

Састоји се од неколико звучних пријемника постављених на површини земље и оптичко-електронског модула. Систем прима и обрађује акустичне сигнале паљбе, пружа информације о локацији експлозије муниције и тачности удара и саопштава о локацији оруђа.

„Пеницилин“ може да води одржавање паљбе како једне батерије, тако и сваке батерије дивизиона.

Руски војни експерти истичу да су страни стручњаци с правом обратили пажњу на чињеницу да ће руски комплекс имати веома озбиљан утицај на ефикасност артиљеријске борбе и да га нису случајно назвали „убицом америчке артиљерије“.

„Без сумње, стране обавештајне службе пажљиво прате новине тј. нову војну технику која се појављују код нас у Русији. Они су пратили тестирања ’Пеницилина‘ и нису га случајно назвали ’убицом америчке артиљерије‘. То је звучно-термички систем за артиљеријско обавештавање, који је у стању да одмах открије тачку одакле се пуца и за то му је потребно свега пет секунди. Систем истог тренутка даје те координате нашим средствима уништења, одмах се активира и одговара паљбом, те уништава противника у опсегу од 25 километара. У сваком случају, морамо честитати руским конструкторима, који су створили ’Пеницилин‘ искључиво од руских елемената“, каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Баранец.

Експерти наводе да су високе тактичке и техничке карактеристике комплекса постигнуте захваљујући најновијим технологијама, које има само руска индустрија одбране. Стручњаци истичу да је у овом комплексу све руско, почевши од најосновнијих уређаја до комплексних електронских система. Према њиховој оцени, поседујући такав систем, руска војска добија веома озбиљне противартиљеријске „очи и уши“, што је изузетно важно приликом вођења савремених борбених дејстава, где је време веома озбиљан фактор.

Другим речима, брзина реакције на непријатељску ватру постаје додатно оружје руске армије.

„Појава таквог наоружања значајно ће повећати борбену способност наше војске и омогући ће да се максимално скрати време за уништавање оног оруђа противника које нас највише забрињава. Замислите, према нама је испаљен пројектил и он још није стигао до наше позиције, а наш одговор је већ стигао на ту тачку противника. То јест, брзина реакције, захваљујући ’Пеницилину‘ је смањена десетак пута“, каже Баранец.

Оно што је посебно важно јесте да „Пеницилин“ може да ради на безбедној удаљености од противника у потпуно аутоматизованом режиму, што умањује безбедносни ризик за људство.

О постајању аутоматизованог комплекса „Пеницилин“ широј јавности је саопштено у марту прошле године, након што је у Оренбуршкој области тестиран прототип и сада се чека да уђе у употребу руске војске.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ