Србија

„СИТУАЦИЈА ОПАСНА! Специјалци са ДУГИМ ЦЕВИМА марширају на Косову!“ Државни ВРХ СРБИЈЕ упозорио – Албанци на СВЕ СПРЕМНИ!

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је веома забринут због ситуације на Kосову и Метохији и изразио бојазан да нашом јужном покрајином управљају људи који су готово ван било какве контроле и спремни су на све.

Веома сам забринут због ситуације на Kосову и Метохији. Гледам нагомилане албанске снаге са дугим цевима претходних недеља како се шетају и шепуре и по јужној Митровици и разним другим деловима Kосова и Метохије – рекао је Марко Ђурић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Знам да у Приштини седе људи који су спремни буквално на све да би заштитили своју личну слободу и оно за шта су се борили претходних 20 година и бојим се да нашом јужном покрајином управљају људи који су готово ван било какве контроле и који су спремни на све. То је јако опасна ситуација – казао је Ђурић.

Упитан да прокоментарише договор да Војска Србије успостави свакодневни контакт са KФОР-ом, постигнут са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, директор Kанцеларије за KиМ каже да сарађујемо са свима који могу на било какав начин да допринесу очувању мира и стабилности.

Због тога је тај контакт са KФОР-ом значајан, зато што је у крајњој линији по резолуцији 1244, коју ми признајемо и која је за нас оквир за функционисање свега на Kосову и Метохији, KФОР дужан и обавезан да буде први који ће заштити српски народ и све друге који се осећају делом државе Србије – рекао је Ђурић.

На питање да ли ће, када, и у ком формату бити настављен дијалог о Kосову и Метохији, Ђурић одговара да је формат питање технике и да решења свакако нема без свих пет сталних чланица Савета безбедности УН и ЕУ.

– Све велике силе, све велике државе су нам потребне за решење. Али у овом тренутку, с обзиром да решења на видику нема, најбитније је да онај део међународне заједнице који је преузео на себе одговорност да ствара и да подржава ту такозвану независност Kосова и Метохије, сада преузме одговорност, да заустави дивљање екстремних кругова политичких Албанаца у Приштини и да створи елементарне претпоставке за дијалог – нагласио је он.

Према његовим речима, сам формат евентуалних разговора је питање технике.

– Србија је увек била спремна да у различитим форматима тражи решења и то се неће променити. Дијалога ће бити оног момента када се за то створе предуслови, а предуслов је да се уклоне ове криминалне таксе – закључио је Ђурић.

„Чекам да видим неке резултате Суда за злочине ОВK“

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ћурић, поводом навода медија о оптужницама против Рустема Мустафе, званог „командант Реми“, пред Специјалним судом у Хагу, каже да се не усуђује да очекује било шта од тог међународног суда док не види да даје неке резултате.

Ђурић подсећа да су медији писали и пре пет, 10 и 15 година о томе да ће се ови или они зликовци и терористи из ОВK наћи пред правосуђем.

Нажалост, резултат тога је да се за 20 година, колико траје агонија нашег народа на KиМ, нико од њих није нашао на суду у смислу да буде и кажњен, да буде проглашен кривим – казао је Ђурић.

И они који су се макар и кратко задржавали пред Хашким трибуналом или неким другим судовима, нагласио је он, то им је углавном била „пролазна станица да оперу биографију и да уместо вођа и команданата терористичке ОВK, могу да заседну у фотеље политичара и политичких представника косовских Албанаца“.

– И још да имају сертификат од Хашког трибунала да су ослобођени сваке кривице, иако за неке од њих знамо да су лично уклонили више од 10 сведока својих злочина, а да не говоримо о томе које злочине су сами починили. Према томе, не усуђујем се да очекујем било шта од тог међународног суда док не видим да даје неке резултате – рекао је Ђурић.

 

Извор: Tanjug

 

 

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ