Србија

ПРЕМИЈЕРКА СРБИЈЕ УПОЗОРАВА: Срби на КиМ на ивици хуманитарне катастрофе!

Мере Приштине на Kосову и Метохији довеле су тамошње Србе на ивицу хуманитарне катастрофе, изјавила је данас српска премијерка Ана Брнабић

– Пример онога што се дешава на KиМ упозорава нас колико могу бити погубне последице трговинских и других блокада. Таксе на производе из централне Србије и БиХ довео је Србе у нашој јужној покрајини на ивицу хуманитарне катастрофе, а последице услед раста цена производе трпе и Албанци на KиМ – рекла је Брнабићева на Трећој међународној конференцији Београдски стратешки дијалог, под називом „Иницијатива појас и пут на Балкану“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Власти у Приштини увеле су таксе од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине, а најавиле се и нове мере против Србије.

Ана Брнабић оценила је и да је секундарна и озбиљнија последица политичка и безбедносна дестабилизација настала услед низа тих непромишљених и антицивилизацијиских потеза Приштине, супротних разуму у поретку ствари којих су многи мудри људи у Kини били свесни још пре два и по милиенијума.

Подсетила је да је још кинески мислилац Лао Це рекао да ограничења и забране у свету доводе да људи живе сиромашније.

Српска премијерка истакла је да је Србија искрено опредељена за потпуно слободну трговину и економску сарадњу, поручивши да Србија не верује да изолација може водити ка проспритету и напретку.

На конференцији у Београду говориће и кинески амбасадор Ли Манчанг, аустријски дипломата Волфганг Петрич и еминентни стручњаци и представници привредног сектора из Kине и Србије.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ