Свет

КИЈЕВ ПРЕПРАВИО СТАРУ РУСКУ РАКЕТУ И ПРЕТИ ПУТИНУ! Москва: Смешно и није од војног значаја – И СРБИЈА ИЗБАЦУЈЕ САМОВЕ!

Kијев је саопштио да је Украјина тестирала нову крстарећу ракету која би требало да ојача одбрану обала Црног и Азовског мора, док руски војни експерти напомињу да ракетни систем С-125 није од војног значаја, с обзиром да Kијев нема довољно ресурса да у потпуности модернизује тај стари совјетски комплекс

Експерти истичу да је С-125 систем противваздушне одбране совјетске производње и да Украјина нема технологије уз помоћ којих би могла да изврши модернизацију, с обзиром да су предузећа војне индустрије у тој земљи у фази стагнације или распада. Поред тога, Kијев такве „преправке“ углавном представља као ново оружје, а на тај начин, према мишљењу аналитичара, кијевске власти праве себи пи-ар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњаци наводе да комплекс С-125 лансира ракете „земља-ваздух“ и да су Украјинци покушали да га преправе и претворе у систем обалске одбране, који је намењен за гађање надводних покретних циљева. Експерти кажу да је „мало вероватно да су у томе успели“.

– Они се хвале са С-125. Желим да напоменем да је тај противавионски ракетни систем стављен у службу 1961. године. Можете ли да замислите да тај систем може да се модернизује и колико је ефикасан ако има скоро 60 година? Украјинци активно покушавају да модернизују стару совјетску технику чему се стручњаци често смеју. Систем С-125 је намењен за уништавање ваздушних циљева, али украјински генији из наменске индустрије говоре да су спремни да прилагоде систем за гађање надводних циљева. То је сасвим нова реч у развоју војних послова – каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Баранец.

Тестирање крстареће ракете одржано је на полигону у украјинској Одеској области, а према речима шефа Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александра Турчинова, гађање је било успешно.

Он је обелоданио да је војска тестирала систем обалске одбране уз помоћ модернизованог ракетног комплекса С-125 и да је изведено осам лансирања и уништено осам надводних мета. Он је такође навео да ракете могу да погоде циљ на растојању од 280 километара. Међутим, војни експерти сумњају у то.

– Што се тиче њихове крстареће ракете она је технички прилично слаба и није јасно да ли је долетела до циља. Наши стручњаци сумњају да је истинит домет који је навео Турчинов. Данас се за украјинску војну индустрију може рећи да је јад и беда – остали су без стручњака, школа, итд. То су, како се то каже, њихова посла, али не треба људе обмањивати. Цео ланац модернизације украјинске одбрамбене индустрије је чисто блефирање – рекао је Баранец.

Вест о тестирању украјинских крстарећих ракета дошла је у јеку нове кризе у односима Русије и Украјине. Тензије су интензивиране крајем прошлог месеца, када су три украјинска војна брода нелегално прешла руску државну границу пловећи из Црног мора у Kерчки мореуз. Бродови су неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајући на легалне захтеве руских граничара. Бродови су потом задржани и ухапшени су сви чланови посаде, међу којима су били и припадници Службе безбедности Украјине.

Систем С 125 налази се у наоружању Војске Србије, али и наша армија сматра да су популарни Самови одавно застарели и да випше не представљхају озбиљну претњу модерним армијама и њиховим ваздухопловствима.

 

Извор: rs.sputniknews.com/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ