Регион

ШОК У ХРВАТСКОЈ! ПРОТЕСТ ПРОТИВ ТУЂМАНА У ЗАГРЕБУ! Он не заслужује споменик, ОСУЂЕНИ ЈЕ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ И ПЉАЧКАШ!

На Међународни дан људских права Иницијатива младих за људска права (Иницијатива) у Хрватској протестовала је против постављања споменика некадашњем хрватском председнику Фрањи Туђману

Иницијатива подсећа да је Фрањо Туђман током последње деценије 20. века био симбол деловања против сопствених грађана, закона и Устава, као и да је заслужан за уништену економију и деградиран систем вредности утемељен на снажном национализму и вредностима супротним људским правима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Деловање Туђмана обележено је и низом ратних злочина и масовним кршењима људских права, посебно према националним мањинама, кажу у Иницијативи.

Подсећају и да је Туђман према пресуди Међународног кривичног суда за бившу Југославију био део удруженог злочиначког подухвата и да је одговоран за агресију Републике Хрватске на Босну и Херцеговину.

Иницијатива младих за људска права у Хрватској претходно је представила сопствени предлог изгледа споменика, као алтернативу конкурсу за идејно решење споменика Туђману који је организовао Град Загреб, а у коме се наводи да је Фрањо Туђман својим ликом и делом обележио хрватску историју.

Иницијатива наводи да, напротив, Туђман представља вредности које се не смеју преносити садашњим и будућим генерацијама, као и да су оне супротне изградњи уређеног друштва.

– Туђманов лик приказан на коњу који уместо ногу и копита има заобљено постоље симболише могућност кретања искључиво напред-назад, што онемогућава напредак у простору. Kоњ није само носилац фигуре Туђмана, већ и биће са израженим осећањима, у овом случају згрожености и страха – наводи се у опису победничког решења алтернативног конкурса за споменик Туђману, који је организовала Иницијатива младих за људска права у Хрватској.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ