Свет

УКРАЈИНА ПРЕТИ: Упозоравамо Русију, послаћемо војне бродове!

Ратна морнарица СРЈ (Фото: Јутјуб)

Украјинско Министарство одбране упозорило је Русију да ће послати војне бродове кроз Керчки мореуз, у коме је Русија запленила три украјинска брода.

Украјински министар одбране Степан Полторак рекао је новинарима да његова земља намерава да пошаље војне бродове кроз Керчки мореуз, наводећи да ће у супротном Русија у потпуности окупирати Азовско море.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјина има луке и у Црном и у Азовском мору, која су повезана Керчким мореузом, пренео је АП.

Више од 140 бродова се налази данас на обе стране мореуза због прекомерних провера и одлагања с руске стране, саопштила је Украјинска погранична служба, оптужујући Русију да ствара уско грло за украјинске бродове и спречава их да прођу.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је раније данас да ће Москва бити спремна да разговара о судбини посаде украјинских војних бродова које је запленила тек након што њихово суђење буде завршено.

САД и Европска унија позвале су Русију да ослободи 24 украјинска војника које је Русија ухапсила 25. новембра у Керчком мореузу оптужујући их да су незаконито ушли у руске територијалне воде упркос упозорењима да то не чине.

Ројтерс подсећа да Украјина то пориче.

Говорећи на конференцији за новинаре у Милану, где се одржава министарски састанак ОЕБС, Лавров је казао да ће Русија бити спремна да разговара о судбини морнара и могућности постизања неке врсте споразума са Украјином тек након што њихово суђење на Криму буде завршено.

Агенција напомиње да још није утврђен датум почетка њиховог суђења.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ