Регион Србија

ХРВАТИ И ДАЉЕ ШТИТЕ РАТНЕ ЗЛОЧИНЦЕ, А ТРАЖЕ ПРАВДУ ЗА СВОЈЕ ЖРТВЕ! Брамерц жестоко оплео по званичном Загребу!

Главни тужилац Међународног механизма за кривичне судове (ММKС) Серж Брамерц је у извештају пред Саветом безбедности Уједињених нација (УН) навео да хрватска влада још увек утиче на процес правде у предметима ратних злочина, што је резултирало блокирањем великог и растућег броја предмета против бивших припадника Хрватске војске (ХВ) и Хрватског већа одбране (ХВО)

У извештају се наводи да Влада Хрватске није повукла закључак из 2015. године којим је наложено Министарству правде да не пружа судску сарадњу у одређеним предметима ратних злочина, чиме је Влада наставила вршење утицаја на процес правде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упркос директним напорима Kабинета тужилаштва ММKС-а према хрватским властима, по извештају, мали напредак је остварен у протекле три године због овакве хрватске политике и њеног негативног утицаја.

„Оваква политика утиче на промовисање некажњивости на рачун жртава широм региона, које заслужују правду“, стоји су Брамерцовом извештају, где се такође наводи да није пружено ниједно задовољавајуће објашњење за одржавање овакве политике хрватске владе.

Он је у извештају навео да би хрватска влада одмах требало да повуче овакав став, те да „допусти процесу правде да се настави без додатног уплитања“.

Брамерц је у извештају навео и да је смањена сарадња хрватских власти довела до важних застоја у истрагама и процесуирању у суседним земљама. Истовремено, у очима јавности, како стоји у извештају, чини се да, док „хрватски судови настављају потраживање правде за хрватске жртве, мало је видљивог напретка у процесуирању случајева против особа хрватске националности оптужених од судова суседних земаља“.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ