loading...
Русија Свет

Украјински председник провоцира: Господине Путин, ово је рат, није шала

Порошенко је истакао да би желео да види значајно присуство НАТО-а у Црном мору, где су руске снаге крајем новембра отвориле ватру и заплениле три брода украјинске морнарице

Украјински председник Петро Порошенко позвао је западне земље да заузму оштрији став против Русије у тренутку када ескалирају тензије између два регионална ривала, а уједно је руском председнику Владимиру Путин поручио да недавни догађај у Kерчком мореузу представља “акт агресије”.

– Господине Путин, ово је рат, ово није шала, није инцидент и није криза, јер су ваше регуларне снаге под руском заставом напале украјинске војне бродове у међународном рату – рекао је Порошенко у интервјуу за амерички Фокс њуз.

Порошенко је истакао да би желео да види значајно присуство НАТО-а у Црном мору, где су руске снаге крајем новембра отвориле ватру и заплениле три брода украјинске морнарице и ухапсиле 24 морнара, под оптужбама да су повредили руску државну границу у Kерчком мореузу.

Украјински председник је реаговања у свету на тај догађај оценио као “прилично снажна”, али је позвао на санкције против Москве и на присуство НАТО-а у Црном мору како би се одвратила руска агресија.

Нико не зна где ће сутра Путин донети одлуку да штити руске интересе – рекао је Порошенко, додавши да је Украјини потребан војни и технички напредак укључујући “снабдевање смртоносним оружјем” како би та земља могла да се заштити од могуће копнене операције.

Порошенко је навео и да планира да пошаље бродове морнарице као одговор на руску блокаду Kерчког мореуза, а који повезује Црно и Азовско море и кључан је водени пут.

– Русија блокира слободу пловидбе у украјинским територијалним водама… Руским бродовима би требало блокирати улазак у европске или америчке луке и спремни смо да координишемо у вези с питањем који тип акције би требало одмах предузети – закључио је украјински председник.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

Loading...
loading...