Србија

ВУЧИЋ СВЕ БЛИЖЕ ОДЛУЦИ О ИЗБОРИМА: „Окупио људе од поверења и рекао да је спрeман”

Србија би на пролеће опет могла на ванредне парламентарне изборе. Како сазнаје „Блиц“ председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић разговарао је са сарадницима и све је ближе да донесе такву одлуку.

– Вучић је у недељу касно увече разговарао са руководством напредњака. Он је окупио људе од поверења и поручио им да је спреман да одмах након локалних избора у Лучанима, 16. децембра, донесе одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора – каже саговорник нашег листа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наш извор наводи и да је Вучић дао налог председседнику Извршног одбора СНС Дарку Глишићу да подиже страначку инфраструктуру у ту сврху.

– Вучић је дао налог свим страначким органима да буду спремни за изборе на пролеће – открива исти извор.

Како сазнајемо, већина напредњака који су били на састанку с Вучићем, подржала је одлуку о расписивању ванредних избора.

– Требало би да се одржи још неколико састанака и да коначна одлука буде донета до краја следеће недеље – тврди наш саговорник.

Вучић је, како незванично сазнајемо, на састанку поручио страначком руководству да „неће да трпи притиске и уцене са улице, а посебно не у тренутку када разапињу српски народ на КиМ“, као и да је „сит превараната и најгорих лопова који би да врате земљу у 2000. и још једанпут разоре све што је муком сазидано“.

Уколико се ове намере Вучића остваре, то ће бити четврти парламентарни избори од 2012. године када је СНС дошла на власт.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар за „Блиц“ каже да верује да постоје реалне шансе да до тих избора дође, али да та одлука није ни при крају да буде донета.

– Вучић и СНС ће расписати или неће те изборе водећи рачуна о решењу косовског проблема и уставним реформама. Шансе расту ако на видику буде решење између између Београда и Приштине. Логички след је да се иде на изборе, па на решавање статуса Косова – наводи Клачар.

Влада је Скупштини послала нацрт уставних амандмана, а како се то сад приводи крају, Клачар каже да не би било изненађење да се уставни референдум споји са ванредним изборима.

– Уставни референдум сам по себи није атрактиван за ширу јавност, па би то била прилика да се споји са гласањем за парламент – истиче он.

Клачар сматра да ће СНС јако водити рачуна о резултатима истраживања јавног мњења. Такође, протести који су организовани пре неколико дана представљају по њему једну добру акцију опозиције, а СНС ће сигурно водити рачуна да се неке ствари не измакну контроли.

– Напредњаци имају стабилан рејтинг, а видећемо хоће ли тако остати и након турбуленција око Косова и уколико дође до неког осетнијег раста СзС. Уколико уоче промене, неће ризиковати, већ ће расписати изборе – наводи Клачар.

Он закључује да то хоће ли бити ванредних избора зависи на првом месту од одлуке Александра Вучића, али додаје да постоје објективне шансе да до тога дође.

– Са ванредним парламентарним изборима на пролеће опозиција не би имала довољно времена да се организује – закључује Бојан Клачар за „Блиц“.

Сви парламентарни избори од доласка СНС на власт

6. мај 2012.
16. март 2014.
24. април 2016.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ