Свет

АМЕРИКА ОТВОРЕНО НАЈАВЉУЈЕ РАТ У УН: Сваке године нова земља на удару…

– САД ће настојати да убеде Савет безбедности УН да заузме чвршћи став како би спречио Иран да ради на балистичким ракетама које могу да носе нуклеарно оружје и да изводи пробна лансирања – изјавио је јуче шеф америчке дипломатије Мајк Помпео.

Он је, пред Саветом безбедности, рекао да би ембарго на оружје Ирану не би требало да буде укинут 2020. године и позвао чланице тог тела УН да успоставе мере контроле у лукама и на отвореном мору, како би се спречили напори Техерана да заобиђе ембарго, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Помпео је, након седнице Савета безбедности, рекао новинарима: „Ова претња је реална и над нама је. Јасно смо виделии да нуклеарни споразум са Ираном није био успешан у заустављању овог штетног деловања“, преноси Ројтерс.

Помпео је и додао да Савет безбености УН има одговорност да заштити становништво Блиског истока, Американце на пропутовању Блиским истоком и Европљане, који су сви сада изложени ризику од иранских ракета: „Позвали смо сваку чланицу Савета безбедности да предузме мере како би постигли овај циљ“, рекао је на крају амерички државни секретар.

Амерички председник Доналд Трамп је 5. новембра обновио санкције Техерану, након што су САД иступиле из нуклеарног споразума Ирана са светским силама. Ројтерс додаје да Русија и Кина, које у Савету безбедности имају право вета, вероватно неће подржати мере које Помпео предлаже.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ