loading...
Србија

ХАРАДИНАЈ ИЗГУБИО РАЗУМ: Таксе остају док Косово не уђе у ЕУ! Уколико је потребно, трајаће заувек!

Фото: Јутјуб

Рамуш Харадинај каже да је Брисел дозволио Србији да води ‘непријатељску кампању’ према Приштини и да подрива шансе Kосова да постане чланица ЕУ. Морали смо да реагујемо, време је да нас схвате озбиљно, поручио Харадинај

Самозвани премијер лажне државе Рамуш Харадинај запретио је јуче да ће таксе од 100 одсто на увоз робе из централне Србије трајати све док Kосово не постане чланица Европске уније!

Харадинај каже да Брисел није адекватно реаговао на жалбе Приштине, односно да је допустио Србији да води “непријатељску кампању” против Kосова и подрива његове шансе да уђе у ЕУ. Према Харадинајевим речима, таксе од 100 одсто остаће на снази све док Србија не призна лажну државу и не дозволи јој да се учлани у међународне институције.

‘Ускоро нове мере’

Харадинај истиче да Приштина није имала другог избора него да одговори на кампању коју води Србија (?!?).

– Србији је дозвољено да води непријатељску кампању против Kосова и подрива његове шансе за улазак у ЕУ. Жалили смо се Европској комисији да Србија не поштује ЦЕФТА и Бриселски споразум, али се нису усредсредили на нас. Европска унија је уложила средства и особље у нормализацију Kосова и региона, али су поступци Србије против стабилизације Западног Балкана и у интересу Русије да се одржи хаос у региону… Таксе од 100% на робу из Србије биће укинуте само ако Kосово добије признање од Србије. Нисмо то урадили из ароганције, већ нисмо имали другу шансу. Брисел мора озбиљније да схвати европске тежње Kосова како би се избегла даља нестабилност на Балкану – запретио је Харадинај, додајући да Приштина тренутно неће предузимати додатне мере против Србије.

– Ове мере нису против српског народа овде и на северу Kосова. Сачекаћемо са увођењем нових мера. Имамо неке у плану, али не смем да говорим о томе – поручио је Харадинај.

Министар одбране Александар Вулин, коментаришући ове наводе, каже да су таксе од 100 одсто акт криминалне самовоље представника Приштине.

– То је кршење свих регионалних споразума о слободној трговини. Забринут сам и због најаве из Приштине о увођењу три нове мере, које сигурно неће допринети смиривању ситуације. Ипак, захваљујући политици коју воде Србија и њен председник и врховни командант, наша држава остаје фактор стабилности у региону – подвлачи Вулин.

Отежавају нам живот

Игор Симић, посланик Српске листе у косовском парламенту, упозорава да таксе отежавају живот Срба на Kосову, а да би додатне мере најдиректније угрозиле опстанак српског народа.

– Не можете да предвидите шта се све мота у усијаним главама у Приштини и какви су будући потези који ће најдиректније угрозити мир и безбедност свих на Kосову, а посебно Срба. Срби не могу да прихвате угњетавање које ће директно угрозити њихов физички опстанак на Kосову. Позивамо међународне представнике да уместо анемичних упозорења најдиректније позову Приштину да прекине са потезима који угрожавају опстанак Срба на Kосову и подривају дијалог у Бриселу – закључује Симић.

 

Извор: Informer.rs

Loading...
loading...