Свет Србија

ПАКЛЕНИ ПЛАН! Британски агенти праве своју „српску листу“ на Косову и Метохији!

Британски обеваштајци припремају терен за странку која би била пандан најјачој опцији Срба на KиМ. Врбују наше виђеније сународнике, план спроводи Фатмир Шехоли – упозоравају безбедносне службе, сазнају Новости

По налогу британских обавештајаца на Kосову и Метохији припрема се терен за формирање нове странке косметских Срба, која би била контролисана из Лондона, а представљала би пандан Српској листи, која је репрезентативна и најјача српска политичка опција у покрајини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До ових информација, како „Новости“ сазнају, дошле су наше безбедносне службе, а циљ опасног пројекта је да се истисне утицај званичног Београда на KиМ, као и да се Срби интегришу у приштинске институције у што већој мери, али без реалне могућности утицаја, чиме би тзв. Kосово имало наводни доказ мултиетничности и поштовања права мањина.

Такође, једна од намера ове стратегије је да се створи клима „општег отпора“ идеји разграничења, као могућег трајног решења косовског питања, како међу Албанцима на KиМ тако и у централној Србији, и да се Београд практично доведе пред свршен чин да је признавање „Kосова“ у садашњим границама једино решење уколико жели да настави европске интеграције.

У овом аранжману, према поверљивим изворима, главна веза Британаца на KиМ је Фатмир Шехоли, приштински политички аналитичар и директор Института за афирмацију међуетничких односа, чији је задатак да придобије виђеније Србе са KиМ за формирање нове странке. Шехоли је, иначе, у добрим односима са већином најважнијих албанских политичара, укључујући и Хашима Тачија и Рамуша Хардинаја.

Овај аналитичар ће, такође, бити организатор скупа који би средином јануара 2019. године требало да се одржи у Медија центру у Чаглавици, на ком ће се разматрати актуелно стање у преговорима између Београда и Приштине. На овој дебати, како се очекује, окупиће се неки од главних представника опозиције – Вук Јеремић, Драган Ђилас, Саша Јанковић и Зоран Лутовац, а од српских политичара са KиМ Славиша Петковић, Ненад Рашић, Рада Трајковић и Александар Јаблановић.

Према нашим сазнањима, финансијску подршку организацији овог скупа пружа британска непрофитна фондација ИМАН. Њено седиште је у Лондону, а чине је углавном високи представници британске аристократије, лордови из Горњег дома британског парламента и чланови Ротари клуба.

Према ономе што стоји на сајту ове организације, она за циљ има промовисање дијалога за јачање међународног разумевања и суживота кроз размену идеја, људи, културе и религије. Активна је широм света, а највише на Блиском истоку и Балкану.

Претпоставка је да ће се на овој дебати у Чаглавици чути осуде идеје о разграничењу Србије и „Kосова“, које на KиМ заступа Тачи. Тиме би се допринело слабљењу његове позиције, а самим тим би се стало на страну Харадинаја. Kако су финансијери скупа Британци, сумња се да ће сама дебата бити пре свега у функцији британских интереса, али и немачких, јер је Берлин главни противник идеје о корекцији граница на Балкану.

Организацију ИМАН предводи Рибал Ал-Асад, члан чувене сиријске породице из које потичу два председника ове државе, покојни Садат и актуелни Башар.

У нашем региону, боравио је 2016, на скупу „Медитеран – геополитика и интеграција, изазови и могућности“ у Сплиту.

ОПАСНА ТЕЗА О ИВАНОВИЋУ

Шехоли је широј јавности постао познат када је после убиства Оливера Ивановића организовао паралелну полуприватну истрагу околности под којима је злочин реализован.

Он је ангажовао 45 експерата, а све прикупљене податке наводно је доставио надлежним приштинским органима и међународним представницима на KиМ. Сумња се и да је управо он лансирао тезу да Београд стоји иза Ивановићевог убиства.

 

Извор: Informer.rs/Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ