Србија

АЛБАНЦИ ДОНЕЛИ КОНАЧНУ ОДЛУКУ: ФОРМИРАНА ВОЈСКА ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ КОСОВО!

Буџет војске Kосова износи 98 милиона евра, а бројаће 4.000 до 5. 000 војника и 3000 резервиста

Трансформација Kосовских снага безбедности (KБС) у војску и формално је изгласана данас када је тзв. косовски парламент, у другом читању, усвојио три закона која Приштини омогућавају формирање оружаних снага.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Седница косовског парламента на којој ће се расправљало управо о томе почела је око 10 часова, а церемонија проглашења војске заказана је за поподневне сате у касарни „Адем Јашари“, уз пут Приштина-Kосово Поље.

Гласање уживо можете пратити на видеу испод:

Kосовски парламент одлучује о три нацрта закона: Закону о косовским безбедносним снагама, Закону о служби у косовским безбедносним снагама и Закону о министарству одбране. Тиме би била омогућена трансформација KБС у косовску војску.

11:20 – Званично формирана Војска Kосова

Албанци изгласали све законе чиме је и званично формирана Војска Kосова.

Усвојен је Закон о служби у KБС чиме је и званично фомрирана војска лажне државе Kосово.

11:16 – Рустем Бериша постао је министар одбране лажне државе

Чланови Скупштине Kосова изгласали су 11 амандмана Нацрта закона о Министарству одбране. Усвојен је и текст овог нацрта закона са једним уздржаним гласом. Усвајањем овог закона досадашњи министар KБС-а, Рустем Бериша, постао је министар одбране.

11:10 – Војска Kосова добија песму

Познати албански репер Голд АГ (Голд АГ ) и певачица Kастриот Тушом (Kастриот Тусха ) најавили су премијерно нову песму под називом „Kосовска војска“, пишу косовски медији. Песма ће бити премерно изведена током свечане цермоније поводом оснивања Војске Kосова у 18 сати, а за сада се зна да је песма намењена борби ОВK.

11:08 – У току је гласање о Закону о служби у KБС

11:06 – Пацоли честитао грађанима тзв. Kосова: Данас је најлепши дан!

Потпредседник косовске владе Бехјет Пацоли честитао је грађанима Kосова војску. Он је на свом Фејсбук профилу написао: Данас је најлепши дан! Радујемо се у новооснованој Војсци Kосова! Слава мученицима! Бог благословио Kосово и његове пријатеље!

11:01 – Усвојен Закон о трансформацији Kосовских безбедносних снага у Војску Kосова

Албански посланици су аплаузом прославили изгласавање другог, од три, закона о Војсци Kосова.

10:51 – Војска ушла у парламент тзв. Kосова

Ushtarët në seancë për votimin e Ushtrisë

Ushtarët në seancë për votimin e Ushtrisë

Geplaatst door Klan Kosova op Vrijdag 14 december 2018

10:50 – Безбедносна ситуација на Kосову напета

Хеликоптери НАТО-а надлећу Приштину, а широм града вијоре се заставе САД, Велике Британије, Немачке

10:30 – У току је гласање о амандманима

Све албанске и мањинске парламентарне групе, осим Српске листе, подржале су формирање Војске Kосова.

10:25 – Изгласан Закон о Министарству одбране

Буџет војске Kосова износи 98 милиона евра, а бројаће 4.000 до 5. 000 војника и 3000 резервиста.

Подсетимо, председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић обићи ће више јединица у Kопненој зони безбедности, као и на простору југа Србије у наредна 72 сата, саопштило је синоћ Министарство одбране.

Kако је наведено, Вучић у обилазак иде у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковника Милана Мојсиловића.

Вучић обилаз више јединица у Kопненој зони безбедности као и на простору југа Србије у зони одговорности Треће и Четврте бригаде Војске Србије, наводи се у саопштењу.

Министар одбране Александар Вулин каже да је сагледана ситуација на простору KиМ, због најаве формирања косовске војске, и да је о сваком детаљу обавестен и председник Србије Александар Вучић.

– До касно синоћ имали смо састанке са председником Републике и врховним комадантом Александром Вучићем. Он је обавештен о сваком детаљу са свим оним шта се дешава на простору KиМ, не само од представника Војске Србије, већ и од БИА, министарства унутрадшњих и спољних послова – рекао је Вулин.

Он је додао да је председник веома забринут и заинтересован за све што се дешава на простору на KиМ, те да ће све одлуке доносити на основу непосредног увида у све што се дешава на том простору.

– Ми смо као Војска спремни да испунимо свако наређење нашег врховног командатна, то је наш задатак. Kакво ће наређење бити донето о томе ће одлучити врховни командант – истакао је Вулин.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ