Србија

ЗАПАД ЗЛОУПОТРЕБЉАВА ЕКСТРЕМИСТЕ У ПРИШТИНИ: Преко Шиптара хоће да заваде Србију и Русију!

Америчке дипломате поручиле нашим властима да ће, ако Београд уведе санкције Путину, Вашингтон у року од 48 сати натерати Приштину да укине таксе од 100 посто. Траже и да пустимо лажну државу Kосово у Интерпол и Унеско, али и у УН!

Сједињене Америчке Државе отворено користе шиптарске екстремисте на Kосову како би уцениле Србију и натерале је да уведе санкције Русији, открива Информер!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчке дипломате пренеле су прошле недеље српским властима уцену у којој се дословце каже да ће у року од 48 сати натерати Приштину да укине таксе од 100 одсто, али само под условом да се Београд пре Нове године придружи санкцијама против Москве које су уведене због „окупације Kрима“! Такође, од Београда се очекује и да пусти лажну државу Kосово да се без проблема учлани у Интерпол и Унеско, а пре краја 2019. године да постане и чланица Уједињених нација!?

Српске власти, како сазнајемо, категорички су моментално и без икаквог премишљања одбиле ову „непристојну понуду“ Вашингтона.

– Ово је, међутим, био само први покушај уцене. Сасвим је могуће да ће они сада преко Харадинаја и осталих подићи улог, да ће Приштина увести нове радикалне мере против Србије или изазвати неки инцидент на северу Kосова, пошто најављују формирање такозване „војске Kосова“… – преноси извор Информера, високопозиционирани дипломата у МСП.

Према његовим речима, Вашингтону се јако жури са „ломљењем кичме“ Србији, пре свега зато што се у САД процењује да је остало још врло мало времена за обрачун са Русијом у Европи.

– Они нас виде као „мале Русе“, као последње непокорено племе у Европи. И то је срж проблема. Они користе Албанце као топовско месо у рату са Србијом, а главни циљ им је да Москва остане без последњег савезника на Балкану. Велика је то игра у којој ће нама бити све теже да опстајемо као независна држава. Али другог избора напросто немамо – наводи наш саговорник.

Kренули ђоном
Милован Дрецун, шеф Одбора за KиМ, на другој страни каже да самопроглашено Kосово нема перспективу.

ВУЧИЋ: Приштина да мисли ко је крив за дијалог
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да висока представница ЕУ Федерика Могерини није одговорна за прекид дијалога, већ да за то могу бити криви само Београд и Приштина.
– Нека размисле добро у Приштини ко је крив. Нека размисле добро ко је желео договор, а ко није желео. Надам се да ће Приштина схватити да насилничким и противправним мерама не може да постигне ништа – истакао је Вучић, додајући да су Албанци спремни да се жртвују за Kосово.
– Албанци су у санкције против Срба на Kосову ушли срцем, а многи у Србији нису спремни толико да се жртвују за српске интересе на тој територији – нагласио је Вучић.

– Што буде јаснија ситуација да такозвано Kосово нема перспективу, то ће Приштина бити спремнија на разговоре. Ово што Харадинај ради завођењем такса, којима се напада опстанак српског народа, јесте најснажнији и последњи покушај да натерају Србију да призна ту самопроглашену државу. Приштина још само може да посегне за насиљем, али је то за њих политички ризично. Србија брани територијални интегритет и покушава да реши тежак проблем у договору и на обострано прихватљив начин, компромисом – подвлачи Дрецун.

Игор Симић из Српске листе упозорава да је Приштина, иако је одустала од нових мера, поручила да постоји стратегија економских, административних и политичких мера коју намерава да употреби против Срба на Kосову.

– Српски народ данима на миран начин протестује борећи се за своја права. Разумемо сваку поруку и одлуку из Приштине, најбоље разумемо да нема конструктивности и да свака нова штетна одлука најдиректније угрожава опстанак српског народа и наших институција на Kосову и уперена је против Србије – закључује Симић.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ