Свет

ОТКРИВЕНА ТАЈНА О ТИТАНИКУ: Америчка војска годинама крила да је олупина брода пронађена како би заташкали прави циљ експедиције од Руса!

Годинама се веровало да су остатаци Титаника откривени 1985. године као резултат напора научника и стручњака, али то није права истина.

Роберт Балард, капетан који је пронашао Титаник испричао он заправо пронађен случајно, док је 1982. године када је експедиција била део тајне америчке војне мисије која је трагала за две нуклеарне подморнице. Због тога се три године крило да је пронађена олупина Титаника.

“Нису хтели да свет сазна за мисију, па је требало смислити причу за јавност”, рекао је Балард.

Балард је био капетан америчке морнарице и научник на Институту за океанографију. Морнарица је пристала да финансира његову експедицију за тражење Титаника, али под условом да прво крене у потрагу за њиховим нуклеарним подморницама, “Трешер” и “Скорпион” које су нестале шездесетих година.

“Знали смо где су подморнице, а циљ морнарице је био да спрече да нас Руси прате, јер су хтели да дођу до нуклеарног оружја које је било на “Скорпиону”, али су хтели и да провере како нуклеарни реактори утичуи на околину”, рекао је Балард

за ЦНН. Потрага за Титаником послужила као одлична прича којом су прикрили прави циљ, али када су га пронашли нису смелида кажу да је олупина откривена, јер би се тако сазнало да је потрага заправо покренута због подморница.

Балард је много година проучаваои океанографију и радио на својој подморници коју је назвао “Алвин”, а у сарадњи са Институтом Вудс хол. “Арго” је био опремљен високотехнолошким сонаром и камерама и имао је робота званог Џејсон. Тада је америчка морнарица тајно ступила у контакт са Балардом и затражила од њега помоћ у проналажењу две подморнице.

Била је то 1982. година. Обе нуклеарне подморнице тајанствено су нестале шездесетих година прошлог века, али америчкој влади никад није било јасно шта се тачно догодило. Приближне локације подморница биле су познате, али нико није имао појма у каквом су стању нуклеарни реактори после 20 година проведених под морем. Послали су Баларда и његов тим да сазнају. Да би прикрили трагове, рекли су да крећу на редовиту експедицију како би тражили изгубљени Титаник којизаправо уопште није био циљ претраге.

Балард је искоритио прилику да испуни дечачки сан и захтевао да му одобре уједно и потрага за Титаником. Морнарица је пристала на уцену. Рекли су да би могао да потражи потопљеног дива тек ако пронађе две подморнице за којима су трагали, и то под условом ако му остане времена и новаца за тај подухват. Добио је средства и кренуо са француским истраживачким бродом Ле Суроа. Балард је крио свој задатак од великог дела посаде, уверавајући их да иде у потрагу за Титаником.

CBS Sunday Morning featured URI Oceanography Professor Robert Ballard on his discovery of the Titanic. URI Graduate School of Oceanography // National Geographic Museum

Geplaatst door University of Rhode Island op Maandag 10 december 2018

Сам се спуштао у морске дубине и проверавао стање сваког нуклеарног реактора и бојевих глава. Следио је трагове крхотина на релативно глатком дну океана како би дошао до сваке подморнице. Kада је завршио проверу на нуклеарним подморницама преостало му је још дванаест дана. Између две олупине било је велико поље ђубра које је прекривало океанско дно. Било је то много даље од места где су стручњаци тврдили да би Титаник могао да буде.

Баш као и за две подморнице, Балард је веровао да је и Титаник потпуно уништен и да је за собом оставио трагове отпадака и крхотина док је тонуо до свог коначног одредишта. Искористио је искуство из потраге за подморницама, па је исту теорију применио и на славни брод. Најпре је пронашао бродски котао, а затими цео труп.

Знао је да му је преостало јако мало времена, а приближавала се и снажна олуја, па је обележио тачну локацију на карти и вратио се после годину дана. Никоме није рекао ни реч о свом открићу тих годину дана у страху да неко не открије труп брода и да га не покраде, односећи артефакте.

На крају се вратио 12. јула 1986. године и направио прву детаљну студију о олупини. Прича о Титанику, наравно, касније ће се претворити у филм који је освојио 11 Осцара, али је изостављена чињеница да је бродска олупина заправо откривена због најтајније владине операције.

 

Извор: Kurir.rs/CNN

Loading...