Свет

ПАЛА ОСМА ЖРТВА НА ПРОТЕСТИМА ЖУТИХ ПРСЛУКА: Макроне, одлази, орило се Паризом! 115 ухапшено!

ПАРИЗ – Француски министар унутрашњих послова Kристоф Kастане саопштио је данас да је још једна особа погинула у протестима покрета „жути прслуци“, чиме је број погинулих од почетка протеста средином новембра порастао на осам.

Kастане је на свом налогу на Твитеру навео да је последња жртва страдала протекле ноћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kастане није детаљније образложио како је дошло до несреће, али је наговестио да се то догодило на једном од кружних токова, наводећи да би требало ослободити све кружне токове у Француској.

Kако објашњава АП, поједине кружне токове у Француској учесници протеста, који су средином новембра почели као протести против повећања пореза на гориво, али се проширили на протесте због низа питања, окупирали су дан и ноћ.

Жути прслуци су на јучерашњим демонстрацијама имали нову поруку за председника Француске.

„Макроне, одлази!“, орило се Паризом

Иначе, француска полиција саопштила је да је јуче привела 115 демонстраната иако су протести овог петог узастопног викенда заредом били релативно мирни. Лакше је повређено седам особа.

Према подацима полиције, око 3.000 људи окупило се у француској престоници, док је прошле недеље на улице Париза изашло око 10.000 особа. С друге стране, око 33.500 демонстраната учествовало на протестима широм земље, што је двоструко мање него прошле недеље, наводи француска штампа, позивајући се на податке званичника.

Протести у Паризу протекли су углавном мирно, али је насиље избило на маргинама скупа када су групе Жутих прслука покушале да пробију кордоне полиције. Сукоба је било испред зграде Опере, где су се окупили неки демонстранти да изразе своје незадовољство.

Француска полиција испалила је сузавац на демонстранте дуж авеније Јелисејска поља, у којој се налази и седиште председника Француске Јелисејска палата.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ