Србија

„Приштина РАЗМАЖЕНО ДЕТЕ – хистерише када не добије оно што жели!“ Жесток ШАМАР из ЕУ за ХАРАДИНАЈА! Могерини ни да чује за ЊЕГА!

Висока представница Европске уније Федерика Могерини није ни одржала конференцију за новинаре у Бриселу са Рамушом Харадинајем, јер је љута због тога што Приштина не жели да прихвати никакав предлог ЕУ, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

– Приштина се понаса као једно размажено дете које, када не добије играчку и оно што жели, једноставно хистерише. Тако су их навикли, али зато сада треба да их мало васпитају – рекао је Дачић поводом јучерашњег отказивања конференције за новинаре Могерини и Харадинаја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упитан о позиву Могеринијеве лидерима Западног Балкана на неформални састанак у Бриселу, Дачић каже да је то редован радни ручак који Могерини заказује са лидерима региона Западног Балкана крајем сваке године, те да нису велика очекивања од тог догађаја.

– Могерини је можда очекивала да ће Приштина прихватити неке њхове предлоге које се односе на укидање таксе, али пошто од тога нема ништа и пошто Приштина стално говори о неким условима које Србија треба да испуни, у овом тренутку од неког напретка у дијалогу нема ништа – поручио је Дачић и додао да то није једина тема тог састанка.

Упитан за резултат седнице Савета безбедности УН на којој је говорио и председник Србије Александар Вучић, Дачић каже да се чуло мишљење свих чланица Савета безбедности УН, те да је битно да је већина чланица рекла да је потез Приштине о формирању такозване војске Kосова директно супротан и да представља кршење Резолуције 1244.

Он је подсетио да од 15 земаља чланица Савета безбедности УН, шест није признало независност Kосова – Kина, Русија, Kазахстан, Екваторијална Гвинеја, Етиопија и Гвинеја.

– У расправи сте могли да чујете и Обалу Слоноваче и Перу који су јасно рекли да је овај потез кршење Резолуције 1244. Не можемо рећи да смо чули нешто ново у односу на већ постојеће ставове неких земаља везано за подршку Kосову, али ми смо још једном указали на кршење Резолуцује 1244, упозорили на могуће тешке последице по мир и стабилност у региону и практично захтевали од УН да спречи даље овакве потезе Приштине – рекао је Дачић.

Он је, такође, подсетио да је Србија позвала и на распуштање било каквих оружаних формација и укидање одлуке Приштине, али да није било реално очекивати да ће се око тога постићи консензус.

Дачић је указао да су у Савету безбедности УН говорили председник Вучић и „господин Тачи“.

– Замолио бих вас да користите ту терминологију. То говори о статусу, ако је то тако у УН, нека не буде другачије у нашим медијима – каже Дачић.

Упитан о нацрту споразума са Србијом, који је представио Рамуш Харадинај, а у којем се, између осталог, тражи да Србија призна Kосово као независну државу, исплати ратну штету и да се потпуно интегрише север KиМ, Дачић је поручио да те своје захтеве Харадинај може да окачи у ходник скупштине Kосова.

– Толики је њихов домет, евентуално као зидне новине – рекао је Дачић.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ