Србија

Западне ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ нервозне због Вучићевог тајног плана за одбрану севера КиМ

Западне службе, а пре свих америчка ЦИА и британски МИ-6, покушавају на све могуће начине да открију стратегију коју је Србија разрадила да заштити народ на северу Kосова уколико Албанци након формирања војске крену да заузму тај део KиМ!

Према сазнањима до којих су дошли српски обавештајци, ЦИА прислушкује (или је то покушала да учини) више од 40 људи из државног и војног врха, као и врха СНС, међу којима су сви најближи сарадници председника Александра Вучића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Њима је императив да се некако докопају плана за заштиту Срба на северу KиМ. Јасно им је да је он разрађен до детаља и да подразумева активну улогу Војске Србије, Жандармерије и још неких специјалних јединица, међутим, до сада у томе нису имали успеха, због чега су последњих дана изразито нервозни. Сви наши оперативни подаци, али и сазнања неких служби пријатељских држава указују на тако нешто – објашњава извор из врха једне од српских служби.

Он додаје да је за ЦИА и МИ-6 посебно поражавајуће било што нису успели да открију на којој се локацији у петак, на дан када је у Приштини изгласан закон о војсци Kосова, председник Вучић срео са специјалним јединицама Војске Србије.

– Да би то сазнали, колико смо обавештени, а и те како јесмо, Американци су чак прегледали сателитске снимке, анализирајући све покрете у Kопненој зони безбедности тог дана. Ипак, ништа им није помогло – наводи извор.

Све детаље плана, тренутно, зна само председник Вучић, док неколицина људи у Војсци, полицији и државном врху, у које има највеће поверење, зна неке делове те стратегије, пре свега оне за чије су спровођење директно одговорни.

Према информацијама које су потврђене из неколико извора, сви се надају да до ескалације на KиМ неће доћи, али је све организовано тако да би наше снаге, уколико се то ипак догоди, реаговале малтене моментално и то у року који “сигурно не би дозволио погром Срба“.

Оно што је додатно унервозило западне службе била је Вучићева недвосмислена порука у обраћању нацији у петак и суботу увече да ће Србија без икакве дилеме заштити народн на северу и да су за то спроведене све неопходне припреме.

– У случају напада на српски народ, заштитићемо Србе. Нећу да одговорим на питање како, нити да говорим о техничким детаљима, суштина је заштита – поручио је Вучић.

Љубан Kаран, потпуковник Kонтраобавештајне службе у пензији, истиче да се овакви планови, по правилу, чувају у најстрожој тајности.

– Нема никакве сумње да западне службе покушавају да сазнају детаље, а то су правци кретања трупа, бројност, брзину деловања, ватрену моћ, начин транспорта. До тих података они могу да покушају да дођу преко своје агентуре, шпијуна у војном и државном врху, као и помоћу техничких средстава попут сателита, беспилотних летелица, оперативаца на терену – наводи Kаран, али и додаје да не сумња да је Србија свој план добро заштитила.

Веселин Шљиванчанин, пензионисани официр ЈНА, сигуран је да западне службе стално прате наше потезе.

– Они стално то раде, само што су сада све снаге усмерили на поменути план – истиче Шљиванчанин.

 

Извор: Srbija Danas/Srpski telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ