Свет Србија

Амери тврде: Војска Косова биће само ДЕЛИЋ онога што је Војска Србије!

У Савету безбедности је одржана хитна седница због формирања Оружаних снага Kосова

Професор универзитета Џон Хопкинс у Вашингтону Данијел Сервер каже за Н1 да не мисли да је мир на Балкану угрожен на исти начин како је то било деведесетих, али да постоји ризик од нестабилности, незадовољства и неких мањих конфликата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Савету безбедности је одржана хитна седница због формирања Оружаних снага Kосова. Док Београд тврди да Оружане снаге представљају претњу за мир и стабилност у региону, Приштина каже да ће допринети миру у региону.

Нема непосредне претње миру у региону, наглашава Сервер и додаје да Kосово већ дуго има Безбедносне снаге и да ће бити потребно скоро 10 година док те Безбедносне снаге не буду нешто налик војсци.

Чак и тада то ће би мала армија, делић онога што је Војска Србије на пример, додаје он, и не представља претњу Србији или непосредно претња било коме.

– Нико није требало да мисли да би Kосово, народ Kосова, не само Албаници, прихватили да никада немају војску. НАТО неће бити тамо заувек. То је неопходан корак који је можда могао бити направљен и раније, као што је рекао председник Тачи да му је једино жао што то није урађено пре пет година“, каже Сервер.

На то Београд каже да је у супротности с Резолуцијом 1244, док Сервер наглашава да је та резолуција нешто о чему људи имају различита мишљења.

„У Приштини, а и у Вашингтону су мишљења да је сврха те Резолуције испуњена. Да је 1244 заправо стара вест и да је Kосово сада суверена и независна држава. То није мишљење Београда и зато имамо дијалог између Београда и Приштине“.

На питање како види улогу Савета безбедности, Сервер каже да Савет безбедности има улогу, ако може да донесе нову одлуку.

„Али сумњам да може да донесе нову одлуку у овом тренутку. Нову резолуцију. То би само могло да изазове различита мишљења о применљивости. Доношење нове резолуције би било компликовано, ако Kосово не постане чланица УН-а, што је нешто што жели Америка, што желе на Kосову, а чему се Србија противи“.

Дијалог између Београда и Приштине је већ месецима у застоју, а Сервер сматра да је је диајлог ометен због неразумевања.

„Неко је рекао Вучићу да може добити оно што жели на северу Kосова, а да Тачи не добије оно што жели на југу Србије. Неко је рекао Тачију да може добити оно што жели на југу Србија, а да не да ништа на северу Kосова. То није истина. Kад је реч о идеји о размени територија нема договора који би за сада био прихватљив обема станама, колико видим. Неуспех у остваривању договора о томе је подрио дијалог. Али идеја о размени територија је била лоша и надам се да су сада сви схватили то и да могу да се врате дијалогу без те идеје на столу“.

 

Извор: Espreso.rs / N1

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ