Србија

Доведени смо у врло опасну ситуацију! О изјави Бориса Малагурског о тзв. Војсци Косова прича цела Русија

Ако Приштина одлучи да пошаље војску на север Kосова, које је већински насељено Србима, држава Србија ће морати да реагује и да заштити своје становништво – рекао је режисер Борис Малагурски за Рашу Тудеј.

У Савету безбедности Уједињених нација се у понедељак расправљало о трансформацији безбедносних снага лажне државе у професионалну војску, а Русија и Србија су осудиле тај илегални акт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Реакција Европске уније на одлуку Приштине је изузетно млака. Ова неодговорна политика је прешла сваку меру – рекао је Василиј Небензја, руски амбасадор у Савету безбедности.

Новинари Раше тудеј су разговарали са српско-канадским режисером, продуцентом и сценаристом Борисом Малагурским, који је рекао да ова одлука Приштине може да изазове још један рат на Балкану.

РТ: Представници Србије и Русије су изјавили да формирање тзв. војске Kосова крши сва правила Савета безбедности Уједињених нација. Kако Ви видите целу ситуацију?

Борис Малагурски: Представници Србије и Русије виде ситуацију на сличан начин. Са њима је сагласан и устав такозване Републике Kосова. Устав тзв. Kосова забрањује формирање професионалне војске, а тај акт је такође противан резолуцији 1244 УН која је још увек важећа, бар док не буде донешена нова резолуција. Формирање тзв. војске Kосова је незаконит акт, не само према мишљењу Србије, Русије и УН, већ је незаконито и према онима који стварају ту војску, ако поштују свој устав… А то је врло опасан развој ситуације пошто Приштина крши закон на више различитих фронтова.

РТ: Да ли очекујете та одлука Приштине доведе до повећања тензија у региону?

Борис Малагурски: Доведени смо у врло опасну ситуацију. Већ смо имали серију конфликата на Kосову 90-их година. НАТО је интервенисао и илегално бомбардовао суверену независну државу. Тада су тврдили да је то урађено због заустављања хуманитарне кризе. И оно што смо видели након бомбардовања је остваривање свега онога на шта је Србија упозоравала међународну заједницу, пошто је провинција једне независне земље Србије отета од ње и проглашена је независност противно међународном праву и противно резолуцији 1244 Уједињених нација, док су западне земље аплаудирале и поздравиле тај акт.

Исте те земље тренутно подржавају формирање нелегалне војске Kосова. То је изузетно опасно, поготово зато што смо видели ескалацију у региону претходних дана.

Није проблем само формирање такозване војске Kосова, приштинске власти су повећале таксе на производе из централне Србије на 100 одсто. Многи Срби са Kосова сваки дан протестују због тога. И сада, када су формирали војску, долазимо у опасну ситуацију пошто прете да ће ту исту војску послати на север Kосова где живе Срби. Председник Србије Александар Вучић је рекао да нећемо седети и мирно посматрати такав развој ситуације.

Врло је могуће да ће Србија морати да реагује да би заштитила свој народ на Kосову, и ако се то деси, ако Приштина заиста крене са војном опцијом да би заузела цело Kосово, зато што тренутно не контролишу цело Kосово, тај акт може да гурне цео регион у рат.

 

Извор: Srbija Danas/Russia Today

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ