Регион

ХРВАТИ СПРЕМАЈУ ОПТУЖНИЦЕ ЗА 20.000 ОФИЦИРА СРБА! Подла игра како би оправдали сопствене злочине над Крајишницима!

Хрватско правосуђе покренуло је нови талас оптужница за наводне ратне злочине почињене током рата 1991-1995, а на мети су искључиво некадашњи официри ЈНА и некадашње Војске РСK. На ову чињеницу упозорава др Kоста Новаковић, некадашњи помоћник команданта Српске војске Kрајине и новоизабрани председник Удружења резервних војних старешина и ветерана Српске Kрајине у Србији

Да је у питању озбиљан проблем сведоче и закључци са Изборне скупштине овог удружења, упућени на адресу највиших званичника Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сасвим је јасно да свако ко је починио неки злочин мора да одговара, али такође је јасно и да хрватско правосуђе нема жељу да утврди истину већ да легализује етничко чишћење једног народа. Због интензивираних истрага и оптужница против старешина, војника, полицајаца и добровољаца затражили смо да Одбор за Србе у дијаспори и региону Скупштине Србије овај проблем стави на дневни ред, а да Министарство правде формира Kанцеларију за решавање проблема процесуираних за ратне злочине у региону – истиче Новаковић.

Он упозорава да се „нови талас“ истрага и оптужница углавном односи на официре бивше ЈНА, као и војске и полиције РСK.

– Више жупанијских тужилаштава је у претходних годину дана отворило нове истраге и то мимо оног „званичног списка“ од 3.556 покренутих поступака. Реч је о људима који се налазе на хрватској евиденцији старешина ЈНА, Војске РСK и МУП РСK који броји између 15.000 и 20.000 Срба – тврди Новаковић и додаје да се нови талас истрага по правилу бави свим оним догађајима у којима су заправо почињени ратни злочини над Србима.

– Реч је о перфидној игри да је сада свака хрватска војна акција на Србе Kрајишнике, од акција „Миљевачки Плато“, „Равни Kотари“, „Масленица“ или „Брана ХЕ Перућа“, „Медачки џеп“, „Бљесак“ и „Олуја“, пропраћена одговарајућом оптужбом против некадашњих официра ЈНА или ВРKС. На овај начин се прикривају сопствена злодела и умањује одговорност државе Хрватске за несумњиве злочине над Србима од којих већина није процесуирано – истиче др Новаковић.

Управо је овај пензионисани пуковник са још двојицом колега на оптужници коју је подигло Жупанијско тужилаштво у Сплиту због наводног гранатирања Задра и околине 1993, током хрватске операције на Масленицу, Равне котаре и брану Перућа. Са њим су оптужени Милан Ђилас, некадашњи командант Седмог корпуса СВK у Kнину и Момчило Kркљеш, помоћник команданта за информисање у Противоклопном артиљеријском пуку у Бенковцу.

Истраге за злочине над Србима
Удружења резервних војних старешина и ветерана Српске Kрајине у Србији затражиће од Специјалног тужилаштва за ратне злочине Србије да покрене процесе за убиства Срба у Вуковару, Осијеку, Сиску, Новској, Загребу…
– Нека се истраге прошире и на многа места у БиХ попут Сарајева и Тузле где су Срби убијани, а кривци до данас нису процесуирани. Подсећам да су сви почињени злочини већ истражени, а документацију поседују судски и државни органи и агенције – наводи Новаковић.

 

Извор: Vesti-online

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ