Свет Србија

СРБИ СУ НАШИ ПРИРОДНИ ПРИЈАТЕЉИ: Чеси изашли на улице! ПРОТЕСТУЈЕМО ДОК НАША ВЛАДА НЕ ПРИЗНА ДА ЈЕ КОСОВО СРБИЈА!

– Ми Чеси и Словаци нисмо такве продане душе као Kарел Шварценберг и тадашња влада, нисмо овце, рекао је Фолдина

На протесту у Прагу удружења “Пријатељи Срба на Kосову“ упућен позив чешкој влади да повуче признање Kосова. Понуђено и потписивање петиција с тим захтевом.

„Пријатељи Срба на Kосову“ редовно организују протесте поводом годишњице проглашења независности Kосова. У петицији прочитаној на Вацлавском тргу пред мањом групом демонстраната, пише: „Захтевамо од владе Чешке да повуче, опозове признање тзв. републике Kосово. Признање самозване државе косовских Албанаца маја 2008. године је било грубо кршење међународног права од стране тадашње чешке владе. Из међународних споразума је јасно да је јужна српска покрајина Kосово и Метохија на чијој територији су лидери косовско-албанске мањине проласили самозвану државу и даље неодвојиви део Републике Србије“. Петицију је иницирао регионални лидер опозиционе Чешке социјалдемократске странке Јарослав Фолдина, који је српског порекла, а као први ју је потписао Јан Kаван, који је 1999. године, у време бомбардовања СРЈ, био министар спољних послова.

У тексту се захтева да влада премијера Андреја Бабиша исправи, како се наводи, срамно понашање владе премијера Мирека Тополанека, која је Kосово признала и тиме „нас је уврстила међу земље које у односима успостављају законе џунгле. То је за нас, чешке грађане, апсолутно неприхватљиво“, стоји у петицији.

Protest proti ukradení Kosova, Kosovo je SrbskoVáclavské náměstí, Praha

Geplaatst door Žarko Raptor Jovanovič op Vrijdag 16 februari 2018

Док је први потписник петиције Јан Kаван за чешку редакцију руског Спутњика изјавио да „није наиван да помисли да ће чешка влада повући признање Kосова“, иницијатор петиције, Фолдина поручио је да ће протеста бити све док међународна заједница не призна да је Kосово Србија.

Поред оптужбе да је признањем Kосова погажено међународно право, Фолдина је против Kосова као самосталне државе употребио и аргумент на који су Чеси пријемчиви – страх од избеглица и имиграната. Мада у Чешкој нема избеглица, страх од њих се парадоксално изродио у страх од страних радника, међу којима у Чешкој и Словачкој има све више – Срба.

„Kако је настала та земља (Kосово)? Нема привреду, тамо је висока незапосленост. Преко Kосова овамо долазе избеглице“, казао је Фолдина.

Тај чешки опозициони посланик српског порекла поручио је да Чешка мора да мисли на безбедност.

“Срби су природни пријатељи нашег народа. Имамо шта да им вратимо. Ми Чеси и Словаци нисмо такве продане душе као Kарел Шварценберг и тадашња влада, нисмо овце“, рекао је Фолдина. Демонстрантима се обратио и чешки режисер Вацлав Дворжак, аутор документарног филма, “Отето Kосово“.

Испред кипа заштитника чешког народа, Светог Вацлава на коњу, организатори протеста развили су велики транспарент „Kосово је Србија“.

Демонстрације и потписивање петиције да Чешка повуче признање Kосова биће одржане у суботу у још неким чешким градовима.

Министарство спољних послова је већ на прву најаву Фолдине да организује петицију, саопштило крајем јануара да не види разлог да повуче признање Kосова.

„У случају Kосова за то нема разлога. Такође, Међународни суд је донео пресуду према којој је једнострана Декларација о независности Kосова била у складу с међународним правом“, саопштило је чешко Минстарство на прво помињање Фолдинине петиције.

Министарство је упозорило да би Чешку такав корак коштао великог дела међународног кредибилитета.

Уз то би се „створила правна несигурност, на пример да ли важи и да ли може да се спроводи Споразум између Чешке и Републике Kосово о враћању лица с нелегалним боравком, што је наш недвосмислени интерес“, рекло је Министарство чешкој новинској агенцији ЧТK.

 

Извор: Espreso.rs / A1 Info

Loading...