Србија

Став Брисела је јасан: Повуците мере! Могерини на конференцији са Брнабић поновила поруку Приштини

Опредељеност Србије за нормализацију односа са Kосовом један од кључних елемената напретка у преговорима о придруживању

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је данас у Бриселу да је оптимистична када је реч о европској будућности Србије и да Србија, уз сарадњу са Бриселом, може још брже да напредује на том путу, спроводећи реформе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Могерини је на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Аном Брнабић, после састанка Савета за стабилизацију и придруживање између Србије и ЕУ, подсетила да је процес придруживања заснован на томе да Србија спроводи неопходне реформе.

Могерини је поздравила личну опредељност и ангажованост премијерке на том плану, изразивши уверење да ће то допринети даљем напретку у кључним областима- владавини права, судству, слободи говора…

Такође је нагласила да је опредељеност Србије за нормализацију односа са Kосовом један од кључних елемената напретка у преговорима о придруживању.

Осврнула се и на додатне таксе које је увела Приштина на робу из Србије и БиХ, рекавши да је став ЕK од почетка био јасан – да се тим мерама крше Цефта и ССП, и да Приштина треба да повуче те мере.

Рекла је и је Србија важан партнер ЕУ када је реч о војним и цивилним мисијама у Малију, Централноафричкој Републици и Сомалији.

Kада је реч о спољној и безбедносној политици ЕУ, она је изразила очекивање да Србија прилагоди своју спољну политку.

– Оптимистична сам када је реч о европској будућност Србије и верујем да заједничким радом Србија може да напредује још брже – закључила је Могерини.

Председница Владе Србије је поновила да је главни приоритет спољне политике Србије – придруживање ЕУ.

Подсетила је да је тренутно отворено 16 поглавља, а два привремено затворена, наводећи да Србија није фрустрирана због броја отворених поглавља нити темпо којим тај процес иде.

Истакла је да Србија може да буде још ефикаснија у рефомама које спроводи пре свега због својих грађана.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ