loading...
Србија

Став Брисела је јасан: Повуците мере! Могерини на конференцији са Брнабић поновила поруку Приштини

Опредељеност Србије за нормализацију односа са Kосовом један од кључних елемената напретка у преговорима о придруживању

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је данас у Бриселу да је оптимистична када је реч о европској будућности Србије и да Србија, уз сарадњу са Бриселом, може још брже да напредује на том путу, спроводећи реформе.

Могерини је на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Аном Брнабић, после састанка Савета за стабилизацију и придруживање између Србије и ЕУ, подсетила да је процес придруживања заснован на томе да Србија спроводи неопходне реформе.

Могерини је поздравила личну опредељност и ангажованост премијерке на том плану, изразивши уверење да ће то допринети даљем напретку у кључним областима- владавини права, судству, слободи говора…

Такође је нагласила да је опредељеност Србије за нормализацију односа са Kосовом један од кључних елемената напретка у преговорима о придруживању.

Осврнула се и на додатне таксе које је увела Приштина на робу из Србије и БиХ, рекавши да је став ЕK од почетка био јасан – да се тим мерама крше Цефта и ССП, и да Приштина треба да повуче те мере.

Рекла је и је Србија важан партнер ЕУ када је реч о војним и цивилним мисијама у Малију, Централноафричкој Републици и Сомалији.

Kада је реч о спољној и безбедносној политици ЕУ, она је изразила очекивање да Србија прилагоди своју спољну политку.

– Оптимистична сам када је реч о европској будућност Србије и верујем да заједничким радом Србија може да напредује још брже – закључила је Могерини.

Председница Владе Србије је поновила да је главни приоритет спољне политике Србије – придруживање ЕУ.

Подсетила је да је тренутно отворено 16 поглавља, а два привремено затворена, наводећи да Србија није фрустрирана због броја отворених поглавља нити темпо којим тај процес иде.

Истакла је да Србија може да буде још ефикаснија у рефомама које спроводи пре свега због својих грађана.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

Loading...
loading...