Регион Србија

ДА ЛИ ЈЕ ОВО НОРМАЛНО? Сада и ХРВАТИ тврде да су им СРБИ ОТЕЛИ ГУСЛЕ, заједно са АЛБАНЦИМА спремају КОНТРАНАПАД!

Други су се нашли погођени заштитом гусала у УНЕСЦО

Србија је недавно на састанку у Маурицијусу на Репрезентативни попис нематеријалне баштине човечанства уписала певање уз гусле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чињеница да су гусле прошле као самостална номинација Србије изазвало је љутњу у низу суседних земаља, пише хрватски Вечерњи лист, а Хрватска, чије гусларство има дугу традицију остала је по страни.

Прави медијски и дипломатски рат за гусле између Србије и Црне Горе ескалирао је ових дана када је у Пекингу на отварању Kултурног центра Србије „Иво Андрић“ наступио гуслар одевен у црногорску народну ношњу.

Црногорско Министарство културе послало је протестну ноту тврдећи да је певање уз гусле културни део наслеђа више балканских народа и оценивши да су организатори у Пекингу „посегнули у конкретно културно наслеђе Црне Горе представљајући га као своје“.

На протесте из Подгорице Београд је одговорио у стилу „ко је крив Црногорцима што нису први заштитили гусле у УНЕСЦО-у“, а Министарство културе Србије поручило је Црногорцима да пажљивије проуче неспорне етнографске и етномузиколошке чињенице прије него што посегну за „непримереном и неаргументованом жестином” тврдећи да је гуслар у Пекингу био одевен у ношњу коју носе Срби у Црној Гори и Херцеговини.

Министарство културе Црне Горе најавило је да ће Црна Гора и даље презентовати певање уз гусле као дио властитог наслеђа, што ће се посебно односити на раздобље након што кандидатура Црне Горе, Албаније, Хрватске и БиХ буде прихваћена од УНЕСЦО-а. О каквој је иницијативи реч, Вечерњи лист је питао хрватско Министарство културе.

– На 13. заседању Међувладиног одбора за очување нематеријалне културне баштине Хрватска је подржала иницијативу Албаније да се записнички констатује да је традиција гуслања уписана од стране Србије широко распрострањен нематеријални феномен у југоисточној Еуропи и изврстан пример могуће мултинационалне номинације. Kонстатовано је да је тај стари музички израз заступљен у Албанији, БиХ, Црној Гори и Хрватској, па ће веројатно Албанија ускоро преузети координацију проширења те номинације у мултинационалну номинацију свих заинтересованих земаља – истичу у Министарству културе.

Из тог одговора произлази да се Хрватска није одрекла гусала као дела хрватске глазбене баштине, те да ће се заложити да се и гусларење из Хрватске уврсти на листу УНЕСЦО-а уз помоћ мултинационалне номинације.

Вечерњи пише да „треба бити поштен и рећи да Хрватска с одмаком гледа на гусле те да гусле нису равноправне неким другим инструментима који су такође део хрватске традицијске баштине“, и да „на листи заштићених нематеријалних културних добара у Хрватској коју је формирало Министарство културе гусала нема“.

 

Извор: Espreso.rs/Večernji.hr

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ