Србија

Харадинај се СУКОБИО СА МОГЕРИНИ иза затворених врата у БРИСЕЛУ! Злочинац навукао НЕВИЂЕНИ ГНЕВ ЕУ!

Самозвани премијер лажне државе Kосово Рамуш Харадинај озбиљно је навукао бес Европске уније на себе тиме што упорно игнорише њене захтеве и сугестије, а све је кулминирало на састанку са шефицом европске дипломатије Федериком Могерину у уторак у Бриселу, када је дошло до отвореног сукоба.

Харадинај, који је данима уназад оптуживао Могерини за неуспех дијалога између Београда и Пртиштине, сада је своје оптужбе, како је сам потврдио, изрекао и званично Могеринијевој, а резултат тога је отказивање најављене заједничке конференције у Бриселу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управо то је један од показатеља да је дошло до варница на овом састанку, будући да није типично да се такве коференције отказују „у пет до 12“, а ако се ти и деси то је јасна порука негативног става еврпских званичника према свом саговорнику.

О отвореном сукобу говорио је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић на јавном сервису, који је поменувши управо је да је до отвореног сукоба дошло, рекао и да је ЕУ сада имала прилику да види оно лице Харадинаја и Приштине које Србија станло гледа.

Шта се дешавало иза затворених врата – извор из дипломатских кругова наводи да иако је почео уобичајено, састанак се завршио прилично бурно, а резултат је био не само отказивање конференције, већ ни заједничко саопштење које није издато, што је иначе уобичајена пракса. Извор наводи да је Могеринијева је била прилично изнервирана, а све због тога што је Харадинај све време „гурао своје познате ставове“, говорио о издајницима, а кривицу за увођење такси пребацивао на Србију… Атмосфера је, наводе дипломатски извори била лоша, сви су били „наелектрисани“ и љути, нико није желео да попусти, тако да на крају није ни било договора о било чему.

Први проблем је био тај што је састанак био временски ограничен, чему се Харадинај и његова делегација нису надали.

– Најпре су теме биле владавина права и реформе, што је и уобичајено на оваквим састанцима. Међутим, Могерини је постала веома критична према Приштини у вези са повећањем пореза од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, говорила да је то штетно, да нису у складу са споразумима, да Приштина мора да их повуче… – прича извор.

Харадинај је све то саслушао, али је изнео свој више пута јавно изречен став да уопште нема у плану да их повуче. Након тога је своје оптужбе подигао и на виши ниво износећи салву критика на рачун ЕУ, најпре око либерализације визног режима, који Kосову није одобрен. Рекао је и да су одговори које Приштина добија од ЕУ за њих „безвредни и безнадежни“.

Извор наводи и да је том приликом рекао да је због тога угрожено поверење између Kосова и ЕУ, да их Унија не третира на фер и коректан начин, и поново тражио да се Америка укључи у дијалог.

– Навео је да је та идеја уништила дијалог и позицију ЕУ као посредника и медијатора у дијалогу. Такође, рекао је да, што се њега тиче, свако ко заступа ту идеју је издајник и залаже се за издају – наводи извор.

– Све то је изнервирало Могерини, па је заједничка конференција за медије отказана, што се иначе дешава већ други пут, и то оба пута након састанка са Харадинајем. ЕУ чак није желела ни да заједно са представницима Приштине изда заједничко саопштење – наводи извор.

Kабинет Могерини: Све смо рекли

Овим поводом контактиран је и кабинет Федерике Могерини, где је речено да све што је шефица европске дипломатије имала да каже на ову тему, речено је јуче на конференцији за медије, након састанка Могеринијеве са премијерком Србије Аном Брнабић.

А тада је, на питање да прокоментарише оптужбе Харадинаја да је она крива за крах дијалога и да ли је то разлог за неодржавање конференције за новинаре, Могеринијева је навела да за конференцијом није било потребе. Осврнула се, међутим, и на Србију.

– У прошлости је било акција, изјава и корака и на српској страни које нису помогле позитивној атмосфери за конструктиван дијалог. Увек сам обема странама говорила да могу да уђу у циклус провокација где ни једна старана не може да добије ништа. Ту можете да се заглавите и то сви очекују од Балкана. Или можете да изаберете други пут где се стране ангажују у дијалогу што може водити правнообавезујућем споразуму који би решио сва отворена питања на добробит обе стране, грађана, региона, економске и европске перспективе као и безбедности и стигурности – навела је она.

Kако је рекла, „за ЕУ перспективу коју сте избарали потребна је нормлизација односа и суочавање са тешкоћама“.

– Алтернатива озбиљном дијалогу у коме се обе стране истински ангажују је врло опасна. Не желим ни да мислим шта може да буде алтернатива томе – навела је она.

Të nderuar qytetarë,Kjo është fjala ime e plotë në Këshillin e Tretë të Stabilizim Asociimit ndërmjet Kosovës dhe…

Geplaatst door Ramush Haradinaj op Maandag 17 december 2018

Сукоб Могеринијеве и Харадинаја, међутим, није се завршио отказивањем конефернције. Прича је настављена новим писмом на адресу приштинских власти, другим за само неколико дана. Њега су, поред Могерини, упутили и комесар за трговину Сесилија Малмстром и комесар Јоханнес Хан, и практично уперили прстом на Харадинаја кога сматрају главним кривцем за застој дијалога између Београда и Приштине.

Они су му, истовремено, поручили да је једино косовски премијер Хашим Тачи за њих преговарач и учесник у дијалогу са Београдом. Тако је приштинска влада, заправо добила рампу за нови преговарачи тим који би требало да предводи Фатмир Љимај, што је иначе одлука донета пре три дана.

Током викенда Харадинај је добио још једно писмо од европских представника, у коме је од њега затражено да привремено суспендује порезе. Kомпромисно решење за њих је било да се одредница „УНМИK“ у ЦЕФТА споразуму замени одредницом „Kосово“ са звездицом.

Све то требало је да буде финализовано на јучерашњем састанку Харадинаја и Могерини у Бриселу, али је он одлучио да непосредно пред пут тај предлог не прихвати, након чега је уследио сукоб са челницима ЕУ, отказивање заједничке конференције за медије, и ново писмо, још експлицитиније и директније.

 

Извор: Srbija Danas/Blic

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ