Свет

НЕМАЧКА ОТВОРИЛА ВРАТА ЗА РАДНИКЕ ИЗ СРБИЈЕ: Сви који мисле да им треба само пасош и карта у једном смеру, грдно се варају!

Радници из Србије, али и целог Балкана, нестрпљиво су чекали усвајање новог закона о усељавању квалификоване радне снаге у Немачкој.

Министар унутрашњих послова Немачке Хорст Зехофер и министар економије и рада Петар Алтмајер саопштили су о чему се ради.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Проблем Савезне Републике Немачке је јасан – Немачка привреда трпи огромне губитке због недостатка квалификоване радне снаге. Енормна је цифра радних места која остају непопуњена, јер људи из земаља трећег света месецима чекају на добијање дозволе за рад у Немачкој.

Сви који су очекивали да ће им за рад у Немачкој требати само пасош и карта у једном смеру су се озбиљно преварили. Међутим, постоје и радосне вести. Оно што је мучило све раднике јесте дуго чекање на добијање визе, а управо ће процес добијања визе у амбасадама бити поједностављен.

Два су основна критеријума којима ће се Немачка водити у примени овог закона, као прво радне дозволе и визе ће добијати само квалификовани радници, а као друго не смеју се поновити грешке које су почињене средином шездесетих и седамдесетих година прошлог века.

Због тога су постављени одређени критеријуми испод којих се неће ићи.

Морају се исцрпљивати радни потенцијали из Немачке и ЕУ, али већ сада је јасно да су они недовољни у већини привредних грана. Један од главних услова, поред квалификација, јесте познавање немачког језика, ради лакше адаптације у друштво, а оно не сме бити испод нивоа А2. Омогућено је задржавање у Немачкој ради проналаска посла, а дошколовавање ће бити омогућено, тамо где је потребно, због различитости у образовном систему Немачке и земаља ван ЕУ.

Потребно је радно искуство од 18. месеци и потврда о некажњавању, као и јасна потврда идентитета.

За добијање сталног боравка биће потребно 30 месеци рада у Њемачкој.

 

Извор: Kurir.rs/ Avaz.ba

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ