Свет Србија

ПОСЛЕДЊА ПОНУДА САД СРБИЈИ – ДОБРО РАЗМИСЛИТИ О ПИСМУ ТРАМПА: Алтернатива није добра, а ако сада направимо грешку…

Србија би требало добро да размисли о писму Доналда Трампа упућеном Александру Вучићу и Хашиму Тачију, јер се чини да је то последња понуда САД, која је усмерена ка постизању компромисног решења за обе стране, поручује председник скупштинског Одбора за KиМ Милован Дрецун

– Укључивање САД показује да желе да одблокирају и убрзају дијалог и да се постигне одговрајуће решење које Трамп, како је рекао, жели да прослави у Белој кући. Мислим да ми морамо веома озбилојно да размислимо о овом писму које је Трамп упутио – рекао је Дрецун гостујући на Пинку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако каже Дрецун, алтернатива томе је оно што нама не одговра, а што је премијер Албаније Еди Рама наговестио – да ће 2025. или неке друге године бити напављена велика Алабанија и да ће границе Албаније бити на Јарињу и Мердару.

– Ако сада направимо грешку, то ће бити једна од историјских грешака које смо чинили у вековима из знас и због којих смо много пострадали – додао је он.

На питање како коментарише то што се из Приштине чује да ће се САД од јануара укључити у преговоре, Дрецун истиче да је добро што је Трамп послао писмо и упозорио да наставак разговора не може да се блокира једностаним потезима.

Додао је да су САД увек и биле присутне у свему томе.

Дрецун каже да би решење морало да буде дугорочно одрживо и мирно и да отвори простор да Албанци и Срби више не ратују већ да се помире.

– Али, ово не сме да буде нови Рамбује, где је донет пакет који су покушали Американци да наметну. Овог пута америчка администрација покушава да каже да Београд и Приштина треба да се договоре и да ће они само оцењивати тај споразум и рећи да ли је он за њих прихватљив или не.

Дрецун верује да ћемо успети да дођемо у ситуацију да се наставе разговори јер у супротном ситуација, како каже, неће бити добра и регион ће бити суочен са веома опасним изазовима.

– Мислим да морамо да искористимо ову ситуацију и уз помоћ пријатељских земаља ојачамо нашу позицију у наставку разаговора, али до њих не може да дође док се не отклоне ове таксе. Ово је последња понуда од стране САД које показују да су они, ипак, отворили могућост да се постигне неко компромисно решење, а не само да се врси пристисак да ми признамо ту самогпроглашену незвисну државу.

Дрецун наводи да је питање како сада косвоски премијер Рамуш Харадинај успева да се одупира ставовима ЕУ и ставовима званичне америчке администрације и да ли има подршку још неких држава.

– Треба обратити пажњу на понашање Велике Британије и на оно што Албанци најављују после католичког Божића. Мислим да су то потпуно опасне и неразумне идеје и не треба им дати да их реализују.

Према његовим речима, показало се да ЕУ нема довољно капацитета да изнесе до краја разговоре Београда и Приштине, али да то не значи да ће ЕУ бити гурнута у страну.

На питање како коментарише то што је македонски премијер Зоран Заев предложио Вучићу да Србија промени име како би решила спор са Албанцима, Дрецун је ушали рекао – да га Чедомир Јовановић није саветовао?

– Чињеница да режим у Македонији на челу са Заевим пружа гостопримство онима који би да насилно руше актуелну власт у Србији. Већ дуго се одвијају закулисне активности и припремају некакве политичке акције и на политичком и на другим плановима, који треба да дестабилизују ситуацију у Србији. Мислим да би Заев у складу са добросуседским односима требало да промени политику коју води према Србији.

Дрецун истиче да би Македонци требало мало да се присете и оних година када су имали побуну Албанаца и ко им је помогао и ко их је признао под именом под којим су хтели.

Наводи да Србија показује знаке пријатељства и да док Србја спречава преливање нестабилности са Kосмета и југа централне Србје у Македоноју, када је била убачена кумановска група, Заев нам враћа на начин да припрема терен и даје све ресурсе македонске државе онима који би да срше власт у Србији, да би је ослабили у борби за спречавање коначне сецесије Kосмета.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ