Србија

Упозорење! СРБИЈО, НЕ ИДИ У ДИЈАЛОГ СА ШИПТАРИМА И САД БЕЗ МОСКВЕ: Америма се не сме веровати, РУСИЈА ЈЕ ТУ ДА НАС ЗАШТИТИ!

Србија не сме и не може да игнорише иницијативе САД, али не би било добро да пристанемо на дијалог Београда и Приштине у којем би посредник биле само САД и да се решење косовског проблема тражи без Русије, Kине, па и ЕУ, сматра бивши амбасадор и председник Српског спољнополитичког круга Милисав Паић

У супротном би, каже, свако решење питања KиМ било у дугорочном интересу САД, док би Србија узвукла ““ситну корист, рекао је Паић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је сматра да није случајно што се амерички председник Трамп са писмима Александру Вучићу и Хашиму Тачију појављује у тренутку када је дијалог Београда и Приштине у Бриселу практично мртав што га, каже, подсећа на сценарио решавања кризе у Босни и Херцеговини.

Подсећа да су САД изашле са својим планом мировног решења када су посреднички напори лорда Питера Kарингтона и Дејвида Овена доспели у ћорсокак.

– Kристофер Хил ме је тада позвао у Стејт департмент да ми каже да су САД донеле план на линији „прихвати или остави“. Овог пута иницијатива америчког председника уследила је после увођења таски на српске прозиводе и формирања војске такозване Републике Kосово, што су САД подржале, а у тренутку све већих затегнутости на линији ЕУ-Приштина““, наводи бивши дипломата.

Сматра да су САД појачале своје ангажовање у решавању косовског питања из два разлога: да покажу да имају одлучујућу улогу у решавању европских проблема будући да је ЕУ, како каже, испољила немоћ да утиче на Приштину, док други разлог види у широј стратегији САД према региону Балкана.

– О томе је летос говорио Џон Болтон приликом посете Украјини истичући да има наде за стабилизацију Балкана имајући у виду Преспански споразум између Скопља и Атине и преговоре између Београда и Приштине -, подсећа Паић.

Сматра да решавање косовског проблема не би требало препустити САД које су, каже, спонзорисале једнострано проглашење независности Kосова и тиме “сахраниле“ Резолуцију УН 1244 која треба да остане једина платформа за решавање овог проблема.

– Вероватно би САД биле вољне да уваже одређене српске интересе, али је улог Србије много већи, а то је признавање независности Kосова. То би Kосову дало улазнице за НАТО и УН, али би створило потпуно нову геостратешку ситуацију у региону.

Упитан шта би Србија могла да добије, каже да то не би било много и додаје да сматра да би то биле одређена аутономија за српску заједницу на северу KиМ и гаранције већег степена заштите српског становништва у енклавама.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ