loading...
Свет Србија

ВЕЛИКА ПРЕВАРА: Америка и Трамп већ имају ГОТОВ ПЛАН ЗА КОСОВО

ОДЛУЧНОСТ Беле куће да се у што скорије време разреши косовски чвор, „тако што би се задовољили интереси обеју земаља“, што је у свом писму председнику Александру Вучићу написао први човек САД Доналд Трамп, не значи и да ће Вашингтон формално преузети посредничку палицу из руку Брисела, али ће вући кључне потезе. Ово носи опасност да Америка, пре свега, пред Београд стави понуду „узми или остави“ односно да састави готово решење.

Према нашим изворима, Европа ће и даље словити за формалног посредника у дијалогу, а „пробуђени“ и пословично нама ненаклоњени Американци имаће много ширу улогу у креирању договора и зато ће наша страна у наредним данима још тврђе инсистирати да се у финиш битке за коначан статус јужне покрајине укључе Русија и Кина.

Копредседавајући српског кокуса у америчком Конгресу, Тед По, сматра да ће Вашингтон у наредном периоду можда „померити ЕУ на неку другу улогу“:

– САД могу да помогну и да подстакну не само Србију, већ и Косово да седну за преговарачки сто и реше питања која их разједају годинама. Косово је било део проблема због неспремности да се нађе компромис и дугорочно решење ради мира у региону.

Порука Трампа да би требало да се постигне споразум који би задовољио обе стране, према мишљењу политичког аналитичара Драгомира Анђелковића, може да сигнализира могући заокрет у политици САД, која тренутно има два приступа. Он објашњава да Трамп од старта према Албанцима није имао благонаклон став као његови претходници, али и упозорава да је утицај људи из сенке и тзв. дубоке државе који подржавају Приштину и даље јак:

– Укључивање САД у преговарачки процес може бити позитивно, јер Албанци са КиМ само у Вашингтону виде ауторитет. Али, уколико се Америка озбиљније умеша, Србија би морала да има гаранције да се ствари неће отети контроли и зато би требало да инсистира да за преговарачким столом обавезно буде и место за Русију.

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић каже, за „Новости“, да су САД и досад више или мање биле индиректно укључене у процес дијалога, а по Трамповој најави закључује да ће САД надаље значајније надгледати процес, одређивати његов темпо и давати опште смернице, али да ће ЕУ и даље остати главни посредник.

– ЕУ су добиле мандат да посредују у дијалогу од Генералне скупштине УН 2010. године, и ако би сада Вашингтон одредио специјалног изасланика за дијалог и он би морао да прође ту исту процедуру, како би имао легитиман мандат, а то би дуго трајало – каже Ђукановић.

Писмо председника САД Доналда Трампа упућено председнику Александру Вучићу и Хашиму Тачију, у Европској унији се, међутим, не тумачи као да Вашингтон преузима водећу улогу у дијалогу, већ „као сигнал подршке и охрабрења за дијалог који се води под окриљем ЕУ“.

– Дијалог Београда и Приштине воде председници Вучић и Тачи уз посредовање високе представнице Федерике Могерини, а САД су важан партнер у том процесу – истакла је портпаролка ЕК Маја Коцијанчич.

Она је навела да ЕУ има „јасне параметре“ када је у питању могуће решење у дијалогу Београда и Приштине:

– У току је рад на правно обавезујућем споразуму о свеобухватној нормализацији односа. То би довело до трајног решења за отворена питања, које мора да буде засновано на међународном праву, у складу са ЕУ законима и прихватљиво за све земље чланице.

НЕ ПРОПУСТИТЕ ОВУ ПРИЛИКУ

У ПИСМУ које је амерички председник Доналд Трамп упутио председнику Вучићу каже се:

„Драги господине председниче, било је задовољство видети Вас у Паризу током прославе Дана примирја. Сједињене Државе цене ваше лидерство, посебно у обезбеђивању пуне нормализације односа са Косовом.

С обзиром на то да улазите у завршну фазу постизања споразума са Косовом, који ће донети дуго жељени мир у региону, охрабрујем Вас да искористите овај тренутак и употребите политичко лидерство у доношењу одлука које би задовољиле интересе обеју земаља. Била би огромна штета да се пропусти ова јединствена прилика за мир, безбедност и економски раст.

Такође, апелујем на обе стране да што је пре могуће постигну договор о нормализацији и да се уздрже од поступака који то отежавају. Мирни и продуктивни односи између Србије и Косова били би прекретница за регион. Сједињене Америчке Државе су спремне да у томе помогну.

Споразум између Србије и Косова је надохват руке. Радујем се прилици да Вас и председника Хашима Тачија угостим у Белој кући, како бисмо прославили оно што би представљало историјски споразум.

 

Извор: Novosti.rs

Loading...
loading...