Регион

ЂУКАНОВИЋ ОПЕТ ЉУТ: Због Србије Црна Гора не може пре у ЕУ

Председник Црне Горе оценио је у емисији „Жива истина“ на Јавном сервису, да у последњих годину дана долази до запштравање односа Србије са комшијама

Мило Ђукановић, председник Црне Горе оценио је у емисији „Жива истина“ на Јавном сервису, да у последњих годину дана долази до запштравање односа Србије са комшијама – Загребом, Приштином, па и Подгорицом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Одређени кругови у Србији, носиоци власти, медијски и СПЦ су се веома трудили да заоштре свој однос према Црној Гори, казао је Ђукановић. – Један део јавности у Србији оспорава право Црној Гори да доноси одлуке у сопственом интересу. Ми не доносимо антисрпске, већ одлуке у црногорском интересу. Не разумем чему кварење односа Србије са суседима. То озбиљно доводи у питање оно што смо сматрали почетком добросуседских односа у региону.

Све то,ипак, каже Ђукановић, не бих квалификовао као суштински заокрет државне политике Србије, додајући да не верује да председник Србије Александар Вучић даје налог свим силним колумнистима да пишу бедастоће о Црној Гори. С друге стране сматра да Вучић „можда претерано респектује оно што су интереси Русије и у Србији и региону Балкана“.

– Чини ми се да се предвиђа једна околност а то је да смо колико до јуче живели у условима много хармоничнијих односа између Русје и Еврпе и Русије и НАТО, а данас се свакодневно прети и са једне и са друге стране .

Председник Црне Горе је саопштио да га не изнанђује понашање лидера просрпске опозиције у Црној Гори ,који „уместо да учествују у креирању државне политике, изигравају угрожену мањину у Црној Гори и стално се жале Београду“.

– Верујем да је посреди наседање на те жалопојке и улогу лажних жртава и да се улази у покровитељску улогу и финансирање активности које су отворено усмерене на деструкцију државе Црне Горе, казао је Ђукановић, додајући да Црна Гора данас има неупоредиво већи имунитет и способност да себе заштити него што је то имала у прошлости.

О последњој посети Бриселу, Ђукановић је казао да ЕУ покушава да одржи пажњу према Западном Балкану, што је добро за Црну Гору.

– Међутим, није добар приступ појединих земаља уније да Западни Балкан уђе у ЕУ у пакету. Ако се определимо за такав приступ, онда фаворизујемо последњег. Чини ми се да тај приступ ипак није однео превагу у политици ЕУ. Црна Гора је отворила 32 поглавља, а Србија 16 и ако ЕУ буде доследна у том новом приступу, то значи да ми четири године требало да чекамо Србију.Не мислим да је то рационално, поручио је Ђукановић.

Председник је саопштио да није присталица мера забране уласка одређеним појединцима у Црној Гори.

– Ми се за афирмацију нашег идентитета боримо свакодневним вредним делањем наших институција. Такви појединци говоре много више о себи него о Црној Гори

СПЦ ДЕСТРУКТИВНА
Ђукановић се осврнуо и о односу са митрополитом црногорско-приморском Амфилохију.
-Нисам заборавио да је Амфилохије у време реферемдума о независности 2006.одиграо конструктивну улогу и допринео да се једно важно питање реши на миран начин.Ипак улога Српске православне цркве према Црној Гори је изразито деструктивна, чак и независно од државне политике Србије, казао је Ђукановић.

 

Извор: novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ