Свет Србија

ХИСТЕРИЈА ПРИШТИНЕ НЕ ПРЕСТАЈЕ: Харадинај упутио ново писмо којим наставља рат против ЕУ и Србије

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај упутио ново писмо европској тројци, у којем је наставио са оптужбама на рачун ЕУ и Србије

Европску унију оптужио је да затвара очи пред наводним акцијама Београда против Приштине, а Београд да не спроводи Бриселски споразум.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Харадинај је упутио писмо шефици европске дипломатије Федерики Могерини, комесару Јоханесу Хану и комесарки за трговину ЕУ Сесилији Малстром, а пошто је претходно одбио њихов предлог за решење трговинског спора са Београдом.

Харадинај, међутим, уз ове оптужбе није навео које су то наводне акције Србије, нити у чему Београд није спровео Бриселски споразум, а у чему Приштина јесте.

Према његовим речима, Споразум о стабилизацији и придруживању тзв. Kосова и ЕУ је вреднији од дијалога са Србијом.

„Понашање Србије према Kосову, укључујући и стално одбијање примене Бриселског споразума се не само игнорише, већ је Србија добила финансијску помоћ и отварање нових поглавља. Ја бих да подсетим да је наш Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, уговор који вреди много више од дијалога са Србијом“, написао је Харадинај.

Харадинај каже и да је управо током њиховог рада у ЕK Европска унија „престала да буде неутрална“ када је реч о споразумима Београда и Приштине.

Он тврди да је његова влада стално радила на успостављању одрживих односа са Србима на Kосову и другим мањинама, као и да су ти напори, наводи, „почели да дају своје резултате“.

Поновио је да су изјаве Могеринијеве у вези са корекцијом граница нанеле штету напретку дијалога и довеле до стагнације тог процеса.

Замерио је то што су мере Приштине у Бриселу назване „трговинском провокацијом унутар ЦЕФТА“, те додао да је то, како је навео за Kосово „дубоко увредљиво“.

„Знате да је Србија била сурова у нападима на нашу државу, наше институције и добробит наших грађана“, навео је Харадинај, не прецизирајући о којим нападима се ради.

Упркос свему томе, Приштина је наставила да безрезервно подржава дијалог са Београдом, тврди Харадинај.

Харадинај каже и да је недавна одлука парламента о наставку дијалога са Београдом донета да би ојачали промоцију тог процеса, као и да је све том приликом, како казе, спроведено „на основу уставних надлежности наших институција“.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ