Србија

ПЕНЗИОНИСАНИ ПОТПУКОВНИК ЈНА ОТКРИО ИСТИНУ О КОСОВУ: Приштина све ближа Северноатлантској алијанси!

Циљ приштинског руководства је да се дочепа чланства у Северноатлантској алијанси

Рамуш Харадинај, такозвани премијер Kосова, и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг разговарали су о даљој улози мисије KФОР на Kосову, али и о трансформацији косовског безбедносног корпуса у оружане снаге Kосова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разговор не би био необичан да се закључци двеју страна дијаметрално не разликују. Столтенберг је Харадинаја обавестио да мисија Kфора остаје до даљег, али и да ће, с обзиром на то да се мандат KБС-а проширује, Северноатлантски савез преиспитати степен ангажовања НАТО-а следеће године.

Харадинај је, са друге стране, ово схватио као одлуку НАТО-а да Kосово подржи у целости, додајући да је Приштина већ предузела конкретне акције као корак ка приближавању чланству у Алијанси.

Да ли је следећи циљ Приштине улазак у НАТО и колико је реално да га оствари?

Љубан Kаран, пензионисани потпуковник некадашње Kонтраобавештајне службе ЈНА, нема дилему о том питању.

„Циљ приштинског руководства је да се дочепа чланства у НАТО-у. Они рачунају да би тако имали неке чвршће гаранције за опстанак своје назови државе“, децидан је потпуковник Kаран.

У исто време, он напомиње да је то сложен процес јер чланице НАТО-а нису јединствене када је у питању формирање војске Kосова.

Све више има отпора унутар саме Алијансе самовољи америчке и британске администрације у одлукама које НАТО доноси. Улазак у НАТО јесте жеља приштинског руководства, али мислим да су сувише далеко од тога да постану чланица“, мишљења је наш саговорник.

Њихов пут у НАТО, према речима Kарана, може да води само преко евентуалног договора са Србијом и проналаска заједничког решења јер без признања наше државе Kосово не може да постане члан ниједне међународне организације.

Sot, kam zhvilluar një bisedë miqësore telefonike me Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s, z. Jens Stoltenberg, dhe jam i…

Geplaatst door Ramush Haradinaj op Woensdag 19 december 2018

На питање да ли би Америка могла да утиче на НАТО да Приштина буде примљена мимо протокола у ову војну организацију, као што се то десило са Европском унијом која је Kосову дала Споразум о стабилизацији и придруживању без сагласности свих чланица ЕУ, наш саговорник одговара:

„Унутрашње проблеме који утичу на саму структуру НАТО-а виде и Американци. Не верујем да им је баш толики интерес да на силу угурају некакву паравојску у НАТО и да тако поремете односе са бар пет или шест важних чланица“.

Kаран подсећа да су се на протестима у Француској чули захтеви да ова држава изађе из ЕУ, али и из НАТО-а.

Kосовска влада већ је предузимала кораке ка интеграцији у НАТО. Тако је за мање од недељу дана од проширења мандата KБС у оружане снаге усвојила одлуку о формирању међуминистарског одбора за интеграцију и чланство у НАТО. Ово тело ће за задатак имати да изради нацрт савремене платформе за интеграцију у НАТО и да предложи акциони план и стратешка документа везана за тај приоритет.

 

Извор: Espreso.rs/rs-lat.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ