Занимљивости Регион Србија

ПРОГОВОРИЛА САМ СРПСКИ УСРЕД ХРВАТСКЕ: Тражила је сладолед од КАФЕ уместо КАВЕ, а реакција конобара је фрапирала!

Kорисница Kворе из наше земље описала је на тој друштвеној мрежи своја искуства о томе шта се догоди кад пред Хрватима говори српским језиком.

– Ово је моје лично искуство и тако га доживљавајте. Била сам неколико пута у Хрватској након рата. Ја причам српски (средишња Србија, Београд) и не могу да се пребацујем на друге дијалекте земаља бивше Југославије. У Загребу сам села у кафић, наручила кафу, фотографисала град, наточила гориво у аутомобил и на свим тим местима причала са Хрватима. Ништа се није догодило – започела је Слађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У Пули исто као у Загребу. Ништа се није догодило. Ровињ, једно од многих добрих искустава. Хтела сам да купим сладолед од кафе. У Србији се каже кафа, а у Хрватској кава. Kад сам питала за сладолед од ‘кафе’, продавац ми је рекао: ‘Ако је од кафе, онда је на мој рачун.’ Добила сам сладолед бесплатно – наставила је.

– У Ријеци исто као и у Загребу и у Пули. Ништа се није догодило. У Дубровнику сам разговарала са много људи и није било посебних реакција осим у једној пекари где је продавац био угодно изненађен што прича с мојом рођаком и са мном баш зато што смо из Србије. Разговарали смо мало више него иначе док смо куповале пекарске производе – објаснила је.

– Дакле, било је у рангу од тога да се ништа није догодило или само добра искуства – закључила је она.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Blic.rs

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ