Регион

ЕВРОПА ЋУТИ И ГЛЕДА: Ђукановић најавио украјински сценарио против Српске православне цркве у Црној Гори

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је вечерас да Црна Гора не доноси антисрпске, већ одлуке у црногорском интересу.

Ђукановић тврди да део јавности у Србији оспорава право Црној Гори да доноси одлуке у сопственом интересу, као и да су се одређени кругови у Србији, носиоци власти, медијски и Српске православне цркве трудили да заоштре однос према Црној Гори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ђукановић за Телевизију Црне Горе рекао да „последњих годину долази до заоштравања односа Србије са Загребом, Приштином, па и Подгорицом, те да не може да разуме чему кварење односа Србије са суседима“.

– Један део јавности у Србији оспорава право Црној Гори да доноси одлуке у сопственом интересу. Ми не доносимо антисрпске, већ одлуке у црногорском интересу. То озбиљно доводи у питање оно што смо сматрали почетком добросуседских односа у региону – поручио је Ђукановић.

Он каже да у принципу није присталица мера забране уласка одређеним појединцима у Црну Гору „зато што се таквима даје публицитет много већи него што га имају и заслужују“.

Жели аутокефалност црногорске православне цркве

Говорећи о односу са митрополитом Амфилохијем, Ђукановић је рекао да није заборавио да је Амфилохије у време референдума о независности 2006. упркос потпуно различитим ставовима одиграо конструктивну улогу и допринио да се једно важно питање реши на миран начин.

Ипак, улога Српске православне цркве према Црној Гори је изразито деструктивна, чак и независно од државне политике Србије, верује Ђукановић.

– СПЦ врло истрајно подрива црногорску независност. Сматрам да треба утемељено наставити посао на обнови аутокефалне Црногорске православне цркве и држава ће се тиме бавити и има одговорност за то – поручио је Ђукановић.

Избори могући тек 2020.

Kада је реч о позиву Демократског фронта остатку опозиције да протестима сруше Владу и да буду организовани ванредни избори, Ђукановић сматра да је то глупост, те да су парламентарни избори могући тек кад им је и време – на јесен 2020.

Он је рекао да га не изненађује понашање лидера просрпске опозиције у Црној Гори.

„Они, уместо да учествују у креирању државне политике, изигравају угрожену мањину у Црној Гори и стално се жале Београду. Верујем да је посреди наседање на те жалопојке и улогу лажних жртава и да се улази у покровитељску улогу и финансирање активности које су отворено усмерене на деструкцију државе Црне Горе“, рекао је Ђукановић.

„ЦГ отворила 32, а Србија 16 приступних поглавља“

Говорећи о последњој посети Бриселу, Ђукановић је оценио да ЕУ покушава да одржи пажњу према западном Балкану, што је добро за Црну Гору, али, навео је, није добар приступ појединих земаља уније да регион уђе у ЕУ у пакету.

– Ако се определимо за такав приступ, онда фаворизујемо последњег. Чини ми се да тај приступ ипак није однио превагу у политици ЕУ – верује Ђукановић.

Према његовим речима, ЕУ је већ извесно кориговала свој модел и темпо проширења.

„Црна Гора је отворила 32 поглавља, а Србија 16, и ако ЕУ буде доследна у том новом приступу, то значи да бисмо ми четири године требало да чекамо Србију. Не мислим да је то рационално“, поручио је Ђукановић.

 

Извор: Srna

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ