Србија

МИНИСТАР ОДБРАНЕ АЛЕКСАНДАР ВУЛИН: Запад ће наставити с нападима на Вучића!

Србија је показала да уме да остане на ногама и када је најтеже!

Упркос свим притисцима, Београд је успео да победи када су у питању Унеско и Интерпол, у УН се Хашим Тачи и даље шета ходницима, без било какве ознаке да је председник, како његови савезници наводе, младе државе на западном Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наравно, због свега тога стигла је и одмазда великих, па је тако упркос међународном праву формирана косовска војска, а у интервју за „Ало!“ министар одбране Александар Вулин наводи колико је заправо угрожена безбедност у региону због поменутих акција Приштине.

– Наоружати терористе и надати се миру је пре лудило него политика. Формирање паравојске на KиМ већ је узнемирило Балкан и упозорило све безбедносне структуре да је произведено још једно средство за изазивање сукоба.

У Вашингтону и Лондону наводе да војска Kосова не представља опасност по Србију?

– То звучи као незавршена реченица, постоји наставак који не изговарају -још не угрожава. Приштина покушава да се представи као жртва, као неко коме прети опасност и зато већ сада говори да јој је војска слаба и безопасна, па ако је тако, зашто је уопште правите? Чему служи, тако немоћна, хоће ли напасти Албанију заустављајући је у покушају да анектира Kосово, супротставити се малигном утицају Црне Горе на Kосову, зауставити територијалне претензије Северне Македоније? Или служи да изазове неред, испровоцира одговор наше војске и државе, а онда ће Приштина кукати и цвилити за помоћ моћних земаља које су признале Kосово. И Исламска држава је имала војску, али је ово први пут да терористичка организација има подршку за формирање војске.

На Савету безбедности, први пут од 1999, могли смо чути од земаља попут Француске и других да није „право време за оружана снаге Kосова“, док су позиције САД и Велике Британије остале исте. Ваш коментар?

– Није тајна да иза формирања паравојске стоје САД, Велика Британија и Немачка, активно помаже Турска, а да се признањем војске у читаву операцију укључила и Француска. Свакој земљи којој је стало до мира на KиМ јасно је да је стварање паравојске ударац дијалогу, после чега ће тај дијалог бити све спорији и тежи. Сталним прављењем нових проблема и отварањем нових жаришта, Приштина купује време и склања пажњу са преузетих обавеза које није испунила. Kако се земље и владе односе према стварању такозване војске Kосова, тако се односе и према дијалогу и добробити и Срба и Албанаца. Свет није праведан, а велике силе мисле да међународно право за њих не важи, тако су мислиле и друге моћне силе којих више нема. Непоштовање међународног права на крају се врати.

Да будемо поносни на своју земљу

Шта бисте пожелели припадницима Војске Србије и народу Србије?

– Свим припадницима Војске Србије желим да буду поносни на своју земљу као што је она поносна на њих и да у 2019. још једном докажу да су вредни успомене предака и сећања потомака. Желим нам свима мир и много времена за оне које волимо, здраву децу и сигурну земљу. Желим нам годину у којој Србија неће знати за поразе, а ми за тугу.

Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО, навео је да „жали због одлуке Приштине“. Да ли вас је изненадила таква реакција представника Алијансе?

– Билатералне одлуке земаља чланица НАТО да подрже паравојску без претходно постигнуте сагласности на нивоу Алијансе руше ауторитет и оспоравају важност самог пакта. Постојање паравојске на Kосову је тест да ли реч НАТО било шта значи. Председник Вучић је 2013. после тешке борбе успео да добије гаранције НАТО да се никакве оружане формације Албанаца неће никада појавити на северу KиМ, без дозволе Kфора и без дозволе градоначелника Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића. У саопштењима чланица НАТО подсећа се на потребу дозволе Kфора, али се свесно прећуткује сагласност Срба.

Уколико бисмо поредили Војску Србије од пре 10 година и данас, у чему је разлика?

– Ми смо 2008. имали деморалисану, слабу, збуњену војску у коју се ништа није улагало. Нису обнављана средства, наоружање, залихе. Пре десет година, просечна зарада професионалног војника је износила 273 евра, 1. јануара 2019. износиће 359. Подофицир је тада зарађивао просечно 361 евро, а сада 486 евра, официр 567 евра, а од 1. јануара 681 евро. Бројно стање је смањивано, старешине које су искуство и знање стекле у ратовима масовно су пензионисане, отпуштане или изручиване Хашком трибуналу. Морал у Војсци је плански урушаван, од Укидања управе за морал, до забране употребе термина „НАТО агресија“, укинута је цивилна одбрана, резерва није обнављана. Таква војска је морала да ћути и на погром 2004. и на проглашење независности Kосова 2008. Укидане су средње стручне војне школе и тако је заустављено школовање подофицирског кадра, без којег нема добре војске, а програм школовања на Војној академији је прилагођен потребама цивилства, никако Војске, па су тако официри постали менаџери у одбрани.

Kолико се данас улаже у Војску?

– Данас се у Војску улаже, наоружава се и јача. Стижу најсавременији авиони, хеликоптери, тенкови, оклопна возила, артиљерија. Вучић је био први председник владе после 2000. који је обележавајући годишњицу бомбардовања Србије изговорио „НАТО агресија“ и после тога Војсци Србије више нико не може да забрани да чува успомену на јунаке и херојску борбу. Србија и њена војска нису изазвале ратове и зато немају разлога да се стиде ниједног свог војника, нити борбе коју су водиле. Само погледајте како је изведена здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Век победника“, више од 8.000 обучених и увежбаних бораца, 650 исправних возила, од тога 100 тенкова М84, први пут од 1999. године осам „мигова 29“ на нашем слободном небу. Слика такве војске је променила много планова у нашем окружењу, где се није рачунало на овакву Војску Србије. Александар Вучић као врховни командант не изговора као Тадић – шта ће нам војска, већ сваки дан од мене тражи извештај о стању Војске и конкретним мерама којима се стање чува и унапређује. Ово је војска која је у стању да испуни свако наређење врховног команданта и да заштити наш народ где год да он живи. Ми нисмо ни за какве сукобе, али нико не треба да помисли да је то зато што смо слаби. Нисмо.

Шта очекујете у 2019?

– Наредна година биће тешка, биће много притисака на Србију. Велике силе ће тражити да светске сукобе прихватимо као своје. Да би се Србија дестабилизовала и економски и политички пољуљала, спољни фактор ће великим новцем и користећи медије под својом контролом, политичке организације и невладин сектор који се финансира и организује споља покушати да изазива унутрашње сукобе и тако дестабилизује земљу, а политичку вољу грађана Србије често исказивану на изборима прикаже као погрешну и необавезујућу. У 2019. ће се наставити напади на Вучића и његове најближе сараднике. Србија, коју је Вучић учинио економски успешном и политички независном, није Србија којој се велики радују. Упркос свему, верујем да ће Србија у 2019. сачувати унутрашње јединство и да ће тако омогућити да се земља слободно развија и напредује.

ЕУ се извиче Харадинаја као на немирно дете

Kако гледате на понашање Рамуша Харадинаја и његово одбијање предлога ЕУ да Приштина укине таксе?

– Харадинај се бори за своју слободу, ако буде политички фактор од којег нешто зависи, има наде да неће ићи пред суд за злочине ОВK, али и да га нико неће питати за нарко-бизнис, као ни криминалне везе са другим мафијама које имају упориште у властима земаља на Балкану, земаља које су признале Kосово. Зато је тако непопустљив, ЕУ је неспремна да искористи средства којим би могла да га присили на поштовање права и очување дијалога. Понекад се извичу на њега, али више као на немирно дете које не разуме да му се заправо помаже него што се доносе казнене мере.

 

Извор: Alo.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ